EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

„Дунарит”: Спрян лиценз & сложни схеми

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

„Дунарит”: Спрян лиценз & сложни схеми

mail06:30 | 10.03.2015прегледи 3122 коментарикоментари 0


Елица Стефанова

/обновена/Лицензът на „Дунарит” е спрян за 4 месеца като основанието е икономическа и финансова нестабилност. Това каза министърът на икономиката Божидар Лукарски след проведена среща с КНСБ и КТ „Подкрепа” във връзка със спирането на лиценза на дружество „Дунарит”, цитиран от Агенция "Фокус". „Аргументите за това решение от чл. 21 от закона, е във връзка с постъпили сигнали от службите, които представляват класифицирана информация и не могат да бъдат изнесени пред медиите”, заяви Лукарски. По думите му, около 750 души могат да останат без работа и без заплати, ако се спре работата на „Дунарит”.
„Има вариант да не се спира производствената дейност. Това, което може да произвежда „Дунарит”, може да бъде изнасяно през други фирми", подчерта той.
„Тече срокът на обжалване на решението на Междуведомствения съвет. При обжалването представителите на мениджърите могат да се запознаят с квалифицираната информация и респективно да отстранят причините, довели до вземането на това решение", посочи той като второ решение.
Конкретното предложение на Министерство на икономиката включваше фирми от Военнопромишления комплекс, които имат действащи лицензи да могат да изнасят произведеното от "Дунарит". "По отношение на това, че има действащи сделки, по които контрагентите могат да не предпочетат да бъдат използвани други износители и вносители, нашето предложение беше да се обжалва", посочи министърът на икономиката.
"При отстраняването на проблемите през тези 4 месеца във всеки един момент, които остават до изтичане на спирането на лиценза, Междуведомственият съвет, може да отмени решението си, ако прецени, че са отстранени основанията, на които е взето това решение", подчерта Божидар Лукарски.

Предисторията

Лицензът на „Дунарит” АД, гр. Русе бе спрян от Междуведомствения съвет по отбранителна индустрия и сигурност на доставките към Министерски съвет. По този начин се блокира изцяло дейността за внос и износ на продукция.

Справка: "Дунарит" АД е производител на: авиационни, артилерийски и инженерни боеприпаси, както и на продукти с гражданско предназначение – противоградни ракети и промишлени ВВ. През годините “Дунарит” се развива и утвърждава като производител на детониращи шнурове, противотанкови и противопехотни мини.
В дружеството се изработва машиностроителна продукция, като основни са групите машини и приспособления за ремонт и поддръжка на релсови пътища.
Дружеството е основано през 1903 година като фабрика за барут. През 1947 година е национализирано и наименувано “Държавна фабрика Дунарит”. От 2005 година предприятието функционира като частно акционерно дружество.

Мотивът

„Решението е продиктувано от наличието на обективна заплаха за финансовата стабилност на страната”. Това заяви министърът на икономиката Божидар Лукарски, който заедно с министъра на отбраната Николай Ненчев е съпредседател на Междуведомствения съвет по отбранителна индустрия и сигурност на доставките към Министерския съвет, взел решението.

Съветът постанови временно спиране за период от 6 месеца на тригодишния пълен лиценз за износ, внос и трансфер на оръжия и тригодишното удостоверение за регистрация за брокерска дейност с оръжия на предприятието, съобщи Министерството на икономиката.

Съветът е констатирал обстоятелства, водещи до нарушаване на изискванията за надеждност и икономическа стабилност, при които е предоставен лицензът на предприятието. Констатациите са свързани с движението на паричните потоци в „Дунарит“, като не става въпрос за единичен случай. Това становище е споделено от всички членове на междуведомствения съвет и решението е взето единодушно. Съветът се съпредседателства от министрите на икономиката и отбраната, като включва над 20 представителя на ниво зам.-министри от всички министерства, експерти от Министерски съвет, Държавна Агенция „Национална сигурност“ и Национална разузнавателна служба. Конкретни детайли и аргументи за решението не могат да бъдат оповестени, тъй като информацията е класифицирана.

Реакцията

Синдикалните организации на КНСБ и КТ „Подкрепа“ при „Дунарит“ АД, град Русе настояват за спешна среща с министрите Божидар Лукарски и Николай Ненчев. Работещите в дружеството заявяват, че ако не бъде намерено решение на проблема, от другата седмица ще предприемат синдикални действия, за да се осигури нормална производствена дейност на предприятието и да запазят работните си места.

Справка: Синдикатите припомнят, че в „Дунарит“ АД работят 750 души, годишната печалба, която дружеството реализира е над 10 млн. лв. По данни на мениджмънта на русенското предприятие, то има поръчки за 100 млн. лв. от САЩ и Израел.

Факти и предположения

Какво точно представлява заплаха за националната сигурност явно няма да стане достояние на широката общественост. Това, което е сигурно, че има движение във връзка с управлението и дълговете на „Дунарит”, отразени в Търговския регистър, а някои са буквално от последните дни.

На 25 февруари тази година за Прокурист на Дружеството е назначен 41-годишният белгийски гражданин Пиер Мишел Луврие. Любопитното за него е, че е с руски паспорт, издаден в Москва през юли 2014 г. Същият е управител и прокурист и на "Хедж инвестмънт България" – дружеството, притежаващо „Дунарит” чрез „Кемира”. Зад всички тези дружества и акционери стоят Цветан Василев и КТБ.
За Пиер Мишел Луврие е известно, че е член на борда на "Русгрейн холдинг" - компания, създадена през 2004 г. от бившия президент на руската фондова борса RTS Иван Тиришкин, с амбиции да се превърне в огромен играч на земеделския пазар в Русия.

Защо България? Според информация на в. "Стандарт" в София е пристигнал представител на европейски инвеститор с интерес към завода в Русе, който е презентирал специално създадената Louvrier Investment Company. "Нашият проект е да инвестираме в отбранителната индустрия в България и по-специално в "Дунарит", са казали от компанията пред изданието, уточнявайки, че става дума за европейски проект,по който се работи в близко сътрудничество с европейските власти.

Междувременно, в сложните схеми беше намесено и името на италианския бизнесмен Едоардо Миролио, познат с текстилния си бизнес и винопроизводството. Според проверка на „Капитал” в Търговския регистър през октомври Едоардо Миролио, е поел дългове за 24.55 млн. евро, или 48 млн. лв. Тогава са направени няколко цесии, с които фирмата на бизнесмена "Е. Миролио" поема задължения на "Дунарит" съответно за 20.7 млн. евро, 828 хил. евро, 1.9 млн. долара и 1.170 млн. евро. В замяна на поетия дълг на 2 декември 2014 г. двете компании са сключили договор, с който цялото търговско предприятие "Дунарит" се залага като обезпечение на вземанията на "Е. Миролио". Потърсен по телефона Миролио отказа подробности, но уточни, че за него това не е инвестиция. Към датата на затваряне на КТБ "Дунарит" е имал 92 млн. лв. кредити към финансовата институция. Самият Миролио е „погребал” депозити за около 90 млн. лв. при затварянето на КТБ. Предполага се, че действията на италианският бизнесмен са сходни с придобиването на акции в „Техномаркет” - по този начин средствата му в КТБ не се губят и срещу тях той придобива вземане от фирма или собственост.

 

 

 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4158