EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

„Дом за всеки” в Дупница

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

„Дом за всеки” в Дупница

mail18:00 | 10.04.2012прегледи 579 коментарикоментари 0


Още през този строителен сезон може да започне реализирането на проекта за социални жилища в гр. Дупница. Това може да се случи при добра организация на работата по сключване на договор за безвъзмездна помощ и провеждане на процедури за избор на изпълнители, заяви министърът по управление на средствата от ЕС Томислав Дончев. Той се срещна с кмета на Община Дупница инж. Методи Чимев. Министърът разгледа терена, предвиден за изпълнение на общинския проект за изграждане на социални жилища “Дом за всеки”, заедно с ръководителя на Управляващия орган на ОП „Регионално развитие" Деница Николова и представители на Министерството на труда и социалната политика.
„Особено важен е критичният момент, свързан с подбора на лицата, които ще живеят в изградените жилища. Системата за този подбор трябва да се базира на реални социални и икономически индикатори (доходи, липса на жилище, социален статус), за да имаме гаранция, че в максимална степен ще успеем да помогнем на най-уязвимите социални групи“, заяви министър Дончев.
Проектът “Дом за всеки” на община Дупница се финансира по оперативна програма „Регионална развитие”. Той е на стойност 4 909 000 лв. и предвижда да бъдат изградени 150 жилища, предназначени за приблизително 460 души. В рамките на проекта ще бъдат построени няколко жилищни кооперации, както и еднофамилни къщи. Средната квадратура на едно жилище ще бъде 64 кв.м., като се предвижда първите етажи на постройките да бъдат пригодени за хора с увреждания. Теренът за реализиране на проекта се намира на мястото на бившите казарми в града, в близост до жилищен квартал „Бистрица“. Той е предоставен като дарение към Община Дупница от Министерството на отбраната.
Паралелно с изграждането на общинските жилища, ще започне изпълнението на проект по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси”, чрез който общината ще започне работа с хората преди те да се нанесат в жилищата. Пакет от допълващи дейности формира интегрирания подход между двете оперативни програми. Взаимнодопълващите се мерки ще подпомагат интеграцията на лицата на пазара на труда, ще осигуряват достъп до образование и обучение, социални и здравни услуги, ще подпомогнат лицата, които на практика живеят в социална изолация постепенно да бъдат интегрирани обратно в общността. За целта всички местни структури на Министерството на труда и социалната политика, Агенцията по заетостта, Агенцията за социално подпомагане, Министерството на здравеопазването ще подпомагат Община Дупница в реализацията на проекта.
Моделът за интегриран подход на община Дупница е един от общо четирите по схемата за осигуряване на съвременни социални жилища за настаняване на хора от уязвими, социално слаби и малцинствени групи. Другите интегрирани проекти са на общините Бургас, Девня и Видин. Четирите града бяха избрани след подбор между 36 общини. Общият размер на безвъзмездната помощ е 15,7 млн. лв., които ще бъдат изразходвани за построяването на 315 жилища и интеграцията на над 1000 социално слаби граждани.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg