EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

„Деликатно упражнение” – ЕС Бюджет 2012

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

„Деликатно упражнение” – ЕС Бюджет 2012

mail15:50 | 20.04.2011прегледи 718 коментарикоментари 0


"Деликатно упражнение за намиране на баланс, комбиниращо ограничения и мерки за насърчаване на растежа за 500 милиона европейски граждани". Така еврокомисарят за бюджета и финансовото планиране Януш Левандовски характеризира проектобюджета на ЕС за 2012 година, който днес при Комисията,
се посочва в съобщение на ЕК за БТА. Проектобюджетът за 2012 г. възлиза на 132,7 млрд. евро за плащания, което е увеличение от 4,9 на сто спрямо 2011 година. Средствата за поети задължения възлизат на 147,4 млрд. евро (+3,7 на сто). Основната цел на проектобюджета за 2012 г. е да подкрепи в пълна степен европейската икономика и гражданите на ЕС. Цел на проектобюджета за 2012 г. е той да се впише в настоящия климат на ограничения, който преобладава на национално равнище.
Комисията положи особено усилие и избра вариант на "замразяване" на своите административни разходи за 2012 година, т.е. на нулево увеличение в проценти в сравнение с бюджета за 2011 година. Това беше постигнато чрез съществено намаляване на разходите за сгради, информационни и комуникационни технологии, проучвания, публикации, командировки, конференции и срещи. Освен това за трета поредна година Комисията не поиска допълнителни нови длъжности.
При изготвянето на проектобюджета за следващата година Комисията също така се постара да определи програмите и инициативите, които не носят желаните резултати. Бюджетът за инструмента за сътрудничество за развитие бе намален със 70,7 млн. евро след оценка на постигнатите чрез него резултати. Намалението при инструмента за индустриализираните страни възлиза на 14,5 млн. евро поради високото ниво на отменени бюджетни кредити през 2007 година, езадоволителните резултати и забавянето при приемането на новото правно основание.
Финансирането за ГАЛИЛЕО (GALILEO) беше намалено с 24,9 млн. евро (цифрите представляват бюджетни кредити за поети задължения). "Имаме задължение към европейския данъкоплатец,- заяви Левандовски, допълвайки, че икономиите трябва включват щателен преглед на нашите дейности и изискват да си зададем въпроса дали всичко, което правим, носи истинска полза за цяла Европа!" Комисията трябва обаче да изпълни своите правни задължения. В момента програмите, финансирани от ЕС и стартирали през 2007 година, са в пиковата си фаза. Това означава, че през 2012 г. ще трябва да изплатим по-голяма сума, за да възстановим средствата, инвестирани от регионалните органи и малките и средни предприятия в тези програми. Пътят към икономически растеж и сближаване в Съюз от 27 държави членки е чрез съгласувани усилия и инвестиции. В проектобюджета се предвижда през 2012 г. около 57,7 млрд. евро да бъдат изразходвани за устойчив растеж в подкрепа на държавите-членки да увеличат своите инвестиции в тези области, а 62,6 млрд. евро са предназначени за приоритетите по стратегията "Европа 2020", което представлява увеличение от 5,1 на сто спрямо предходната година. Гражданите са в центъра на европейската политика и тяхната безопасност е от важно значение за ЕС. В проектобюджета за 2012 г. е предвидено увеличение от 6,8 на сто в областта на свободата, сигурността и правосъдието, като действията ще бъдат съсредоточени върху интересите и нуждите на гражданите. Освен това предвидените средства за действия за младежта по инициативите в "Европа 2020" възлизат на 1,9 млрд. евро, което е с 15,0 на сто повече от равнището през 2011 г. В допълнение важно място заемат дейностите в областта на изменението на климата. През 2012 г. се планира увеличение с 6,1 на сто, за да бъде достигната обща сума от 8,1 млрд. евро.

За 500 милиона европейски граждани
Само 6 на сто от бюджета на ЕС се изразходват за функционирането на институциите на ЕС, следователно 94 на сто от годишния бюджет се връща обратно в регионите и градовете, бизнеса, изследователите и гражданите на ЕС, като половината от него е предназначен за растеж и заетост. "В центъра на приетия днес проектобюджет са ЕС и неговите граждани. Първо, предлагаме намаления в голям брой административни области, като обучение на персонала, публикации, разходи за пътувания и офиси, за да поддържаме дела на вътрешните разходи на най-ниско равнище; второ, положихме неимоверни усилия, за да установим онези области в бюджета, в които постигнатите резултати не отговарят на очакванията, и да пренасочим средства към програми и инициативи, които носят конкретни резултати в практиката. Трето, избрахме да инвестираме в области, които допринасят за икономически растеж и развитие. Ето защо бюджетът на ЕС е антикризисен пакет! ", заяви Левандовски.


 


Тагове: ЕС, бюджет
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg