EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

„Гражданска отговорност” 10% нагоре

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

„Гражданска отговорност” 10% нагоре

mail11:00 | 23.04.2012прегледи 256 коментарикоментари 0


Ръстът задължителната полица "Гражданската отговорност" ще е с 10%, според застрахователи. Причината са по-високите лимити на обезщетенията, които трябва да бъдат изплащани при щети и които влизат в сила от средата на юни.
В момента средната цена на полицата е около 215 лева. С готвеното увеличение тя ще стигне около 237 лева. Системата бонус-малус, която трябва да направи застраховката по-евтина за добрите шофьори и по-скъпа за рисковите, все още не работи. Причината - не са приети промени в Кодекса за застраховането, които да казват как точно ще се оценява рискът на шофьорите. Така застрахователите предлагат в момента само бонуси за изрядните си клиенти, но тези, които причиняват повече щети на пътя, на практика не са санкционирани с по-скъпа застраховка.
От лятото максималното обезщетение при имуществени вреди на вещи става 2 милиона лева. До същата сума ще стига и обезщетението при телесно увреждане или смърт на един човек. При двама или повече пострадали сумата скача на 10 милиона. Сега тези лимити са двойно по-ниски. Застрахователите отчитат, че заради промените цената на гражданската отговорност ще тръгне нагоре, но обещават поскъпването да става плавно. А шофьорите без произшествия ще ползват отстъпки, които стигат и до 20%.
„Добрите клиенти не би следвало да усетят увеличението- то би следвало да се отрази на лошите спрямо нас и спрямо всички участници в движението, тъй като гражданската отговорност е социална отговорност”, смята Стефан Софиянски, директор на застрахователна компания.
По данни на Комисията по финансов надзор, в момента обхватът на застраховката у нас е около 73%. Оттам дори очакват в следващите месеци да бъдат сключени повече застраховки, без значение на цената.
„Ето, времето се затопли, снеговете се стопиха, хората почнаха да вадят своите автомобили, да ги разконсервират от гаражите и съответно сключват застраховка ГО - обикновено с настъпването на лятото застраховката се вдига с 3-4-5%”, казва Борислав Богоев, КФН.
През лятото миналата година обхватът на застраховката е достигнал 80%./bTV
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg