EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

„Бедният Северозапад” договори 62 млн. лв.

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

„Бедният Северозапад” договори 62 млн. лв.

mail13:00 | 17.12.2012прегледи 744 коментарикоментари 0


В Община Монтана от началото на 2012 г. са сключени общо 15 проекта на стойност 62 749 224 лв., от които безвъзмездна финансова помощ са 56 781 730 лв.
10 от общ 15-те проекта през 2012 г. са на фирми:
6 от тези бизнес проекти са по схемата „Безопасен труд – фаза 1“ по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“, която се оказа една от най-атрактивните схеми за бизнеса на национално ниво, тя допуска 100% финансиране за малки и средни предприятия, а големите участват с 20% собствен принос от общата стойност на бюджета. А дейностите по проекта трябва да подобрят здравословните и безопасни условия на труд.
2 проекта са по схемата „Технологична модернизация на малките и средни предприятия“ по Оперативна програма „Конкурентоспособност“
1 проект е за изграждане на бизнес инкубатор по Оперативна програма „Конкурентоспособност“
1 проект за насърчаване на трайно безработните
Другите 5 проекта:
3 проекта са на община Монтана – за водния цикъл по Оперативна програма „Околна среда“ и за културно-историческия туризъм (Антична крепост – Монтана) и маркетинг на дестинациите („Уикенд Северозапад“) по Оперативна програма „Регионално развитие“
2 проекта са на РИОСВ – за устойчово развитие на резерватите „Чупрене“, „Горна кория“ и „Ибиша“ и за разработване на план за защитена зона Берковица по Оперативна програма „Околна среда“

Тези данни отчете Областен информационен център – Монтана (ОИЦ-Монтана) и представи плановете си за 2013 г. пред журналисти, местни координатори по оперативните програми и партньори.
Статистиката сочи, че през 2012 г. експертите в центъра са организирали 26 информационни срещи, 6 работни срещи с медиите, информационна среща с ученици от 11 и 12 клас, съвместно с Европа директно – Враца, както и са участвали във форуми и събития на Областна администрация – Монтана и Регионална библиотека „Гео Милев“ – гр. Монтана, на които са представили дейностите и услугите на центъра.
510 експерта от областна и общинска администрация, фирми, бенефициенти, училища, читалища, неправителствени организации и представители на широката общественост са се запознали с Кохезионната политика на Европейския съюз, Структурните и Кохезионния фонд, седемте оперативни програми в България, както и с възможностите за разработване на проекти.
Индивидуалните въпроси, зададени към експертите в офиса, по телефона или изпратени по електронната поща са 234. Посетителите имат възможност да използват „тъч скрийн“ устройство, снабдено с два сензорни екрана. Чрез него може да се правят допълнителни справки и да се търси информация за еврофондовете, оперативните програми и актуалните схеми.
Експертите в центъра отчитат най-голям интерес към проекта за енергийно обновяване на българските домове, към програмите, които осигуряват заетост на безработни младежи, за възможностите за безвъзмездно финансиране чрез еврофондовете на бизнес идея в начален етап, за финансиране на екотуризъм и къщи за гости, към схемите „Безопасен труд“ и „Развитие на професионалното образование и обучение съвместно с работодателите“ по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ и схема „Енергийна ефективност и зелена икономика“ по Оперативна програма „Конкурентоспособност“, не са малко и въпросите затова какъв вид услуги, предлага ОИЦ-Монтана.
През следващата година експертите ще продължат да предоставят информация за възможностите на оперативните програми, за процеса на планиране на новия програмен период 2014-2020, за мерките, които ще се финансират от новите оперативни програми, за успешно изпълнени проекти на областно ниво.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg