EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

„Атомстройекспорт” : Преговорите за „Белене” не се прекратяват

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

„Атомстройекспорт” : Преговорите за „Белене” не се прекратяват

mail17:45 | 04.07.2011прегледи 576 коментарикоментари 0


В подписаното допълнение № 13 към Споразумението от 29.11.2006 г. за строителството на АЕЦ „Белене” от НЕК и руската „Атомстройекспорт” двете страни изразяват съгласие, че успешното развитие на проекта АЕЦ „Белене” зависи от съответното привличане на финансиране, се казва в прессъобщение на руската компания. „Атомстройекспорт” се задължи да окаже съдействие на НЕК при създаването на работна финансова група (както и при по-нататъшни обсъждания) с потенциални акционери в проектната компания за АЕЦ „Белене”. С цел да не бъдат допуснати някакви съмнения, с настоящето Допълнение преговорите по договора за проектиране, доставка и строителство не се прекратяват.
Към днешна дата на площадката на АЕЦ „Белене” са извършени дейности по подготовка на котлована за започване на строителството на първи блок на централата, пуснат е в експлоатация бетонният възел, построени са почистващите съоръжения, готово е оборудването на строителната и геотехническата лаборатории, осъществени са сондажните дейности и геологическите проучвания на площадката.
Техническият проект на АЕЦ „Белене” е одобрен от техническия съвет на НЕК и е предаден в Агенцията по ядрено регулиране. За по-пълното изследване на руския проект бяха привлечени експерти от България, Русия, Германия, САЩ, Великобритания, ЮАР, както и от МААЕ. Според заключенията на експертите проектът „Белене” е поколение 3+ и осигурява висока степен на безопасност по всички международни изисквания.
В рамките на проекта АЕЦ „Белене” в различни руски, европейски и български заводи е поръчано и се произвежда оборудването с дълъг цикъл на производство. Не по-малко от 30% от изработването на оборудването, дейностите и услугите ще бъдат осъществени на територията на България, което ще осигури печалба на предприятия и организации от реалния сектор в страната, завършва руската компания съобщението си.


 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg