EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

„ Южен поток” ще стигне до Австрия

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

„ Южен поток” ще стигне до Австрия

mail11:45 | 30.04.2014прегледи 1475 коментарикоментари 0


Газпром подписа меморандум за изграждане на австрийския участък от Южен поток, съобщи ръководителят на руската газова компания Алексей Милер пред телевизия Россия-24, цитиран от ИТАР-ТАСС.
Австрия по-рано реши да се върне в Южен поток, припомня ИТАР-ТАСС. Виена подкрепяше решението за участие в проекта, когато през 2010 година австрийската компания OMV подписа с Газпром базово споразумение за сътрудничество.
После се появи информация, че OMV преговаря с Газпром за договор за доставка на газ по Южен поток в обем от 6 милиарда кубични метра годишно.
По-късно обаче OMV стана участник в строежа на алтернативния проект Набуко за доставка на газ от страните от Общността на независимите държави до Австрия и Германия. След замразяването на този проект, както каза заместник-председателят на Газпром Александър Медведев, руската компания отново започна да обсъжда участието на Австрия в проекта Южен поток, но засега крайна точка на газопровода остава Италия. OMV в продължение на 40 години е основен партньор на Газпром в Австрия, през 2013 година руската компания й достави 5,23 милиарда кубични метра газ.
Същевременно операторът на Южен поток, South Stream Transport B.V., сключи договор за строежа на втория участък от газопровода с швейцарската компания Allseas Group за работа по дълбоководното полагане на тръбите на газопровода, както и с италианската Saipem за строителни услуги. Това се казва в съобщение на Газпром, цитирано от ИТАР-ТАСС.

Според договорите Allseas трябва да положи на морското дъно близо 900 километра тръби. За целта се планира да се използва новият кораб "Питер Шелте", оборудван с шест съоръжения за заваряване и нанасяне на покритие. Компанията Saipem при полагането на втория участък ще оказва услуги в сферата на инженеро-техническата дейност, управление на складови терминали за съхранение на тръбите, както и съединяването на морския газопровод с бреговите газопроводни  съоръжение чрез надводни технологични връзки. Докато Saipem полага първия участък, Allseas ще започне през лятото на 2015 година полагането на втория участък, който ще  бъде предаден за експлоатация към края на 2016 година. Saipem е дъщерна компания на италианската ENI, подизпълнител по полагането на тръбите по проектите Син поток и Северен поток. South Stream Transport B.V е оператор на проекта за подводната
част на газопровода Южен поток.

 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg