EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

“Необяснимо” богатство за над 60 хил.лв. се отнема

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

“Необяснимо” богатство за над 60 хил.лв. се отнема

mail09:15 | 12.11.2009прегледи 802 коментарикоментари 0


Български граждани с богатство над 60 000 лева, които те не могат да обяснят, ще бъдат обект на преследване от държавата, без за това да има влязла в сила присъда или образувано наказателно дело, се казва в законопроект за нов Закон за отнемане в полза на държавата на незаконно придобитото имущество. Сумата от 60 000 лева е определена след анализ на европейското законодателство.
Ако законът бъде приет от парламента, той ще се приложи и спрямо висящите производства за 480 милиона лева, без присъди по тях.
Чрез сега действащия закон държавата може да отнема имущество само при влязла в сила присъда и изрично доказване в последващо дело, че то е придобито в следствие на извършеното престъпление.
Новият закон предвижда Комисията "Кушлев" да започва производство за отнемане на имущество, без да има констатирано престъпление, както и влязла в сила присъда.
Законът не предвижда имунитет за определени държавни служители, той разширява кръга на престъпленията, при които прокуратурата е длъжна да сезира Комисията "Кошлев": митническите престъпления, престъпленията по служба, данъчни нарушения, неплащане на осигуровки и др.,
Давността на нарушенията, които са довели до натрупването на незаконното богатство, е 25 години.
Сигнали за "необяснимо богатство" ще могат да подават граждани и неправителствени организации. Анонимни сигнали също ще бъдат приемани, стига в тях да се съдържат достатъчно данни, за да се започне проверка.
Следващата седмица проектът влиза за обсъждане в Министерски съвет.

 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg