EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

“Каменица” АД инвестира 16 млн. лв. в Астика

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

“Каменица” АД инвестира 16 млн. лв. в Астика

mail09:00 | 12.05.2011прегледи 1694 коментарикоментари 0


В пивоварната на „Каменица” АД в
Хасково бяха представени най-новите инвестиции, реализирани от компанията през 2010 година - нов логистичен склад, нова варилна инсталация, модернизирана система за филтриране, реновирана административна сграда и др., на обща стойност над 16 млн. лева.Специално приветствие към „Каменица“АД и гостите на събитието отправи и министър-председателят Бойко Борисов. „Качеството на българската бира и стандартите на производство са на изключително високо ниво. Пивото е част и от културата на България“, заяви по време на официалната церемония премиерът. „Безспорно доказателство за това е познатото на всички ни „Мъжете знаят защо“, допълни министър-председателят.По време на обиколка в пивоварната той получи и специален подарък от изпълнителния директор на Каменица АД – първата бутилка от най-новия продукт в портофиолото на компанията „Пшенично от Каменица“.

Гостите разгледаха пивоварната и се запознаха с процеса на пивопроизводство и най-актуалните нововъдения. Те дегустираха и “Пшенично от Каменица - автентична нефилтрирана бира, произведена от първокласен пшеничен малц. Оригиналната му рецепта съчетава богатството на европейската пивоварна традиция с високото качество и 130 годишната история на Каменица – първата бира на България.
Уникалният за този вид пиво ритуал на наливане, при който се гарантира оптималното смесване на съставките предизвика силен интерес у присъстващите. Премиерът получи първата произведена бутилка от нефилтрираното пиво като символичен жест от страна на домакините.
Новият логистичен склад заема 7 000 кв.м, има три товарни площадки и е с двойно по-голям капацитет от стария, като позволява съхранението на 40 000 хектолитра бира вместо на досегашните 17 000. Помещението е проектирано по начин, който гарантира запазването на качеството на продукцията през цялото време на съхранението й. Монтирана е и нова инсталация за филтруване на бира, която увеличава производствения капацитет с 57%.
Въведена в експлоатация е и нова шринк машина за линията за бутилките за еднократна употреба, която повишава ефективността със 7.5 %.
Инсталиран е и нов пълначно-затвaрачен блок за кенове, който увеличава капацитетът на линията за пакетиране на кенове с 28%.
Увеличаване на капацитета с 40% осигурява и новата варилна инсталация. Тя прави възможно производството на 7200 Хл бира дневно, вместо на досегашните 4600 Хл.
Инвестициите през 2010 г. са част от реализираните през последните 3 години вложения в пивоварната в Хасково, които възлизат общо на повече от 60 млн. лв. Средствата са насочени както към повишаване на производствените мощности, оптимизиране на производствения процес и увеличаване на производителността на труда, така и към осигуряване на все по-добри и безопасни условия на труд на работниците и служителите.
Плановете на компанията за 2011 са да изпълни инвестиционна програма за близо 18 млн. лева.
Горепосочените инвестиции са израз на стратегическите планове на групата компании СтарБев, собственост на един от най-големите фондове за частни инвестиции CVC Capital Partners, за по-нататъшно развитие и позициониране на компанията както на българския, така и на експортните пазари.
През 2010 г. компанията е експортирала близо 30 000 хектолитра бира, което представлява ръст от 87% спрямо 2009 г. и я прави най-големият български износител на бира. Основните експортни пазари на дружеството са Македония, Албания, Косово, Гърция, Кипър, САЩ, Великобритания, Испания и др.
Паралелно с това „Каменица” АД е и най-големият работодател в пивоварния сектор в страната. Дружеството оперира с две пивоварни – в Хасково и Пловдив, и с две малцови фабрики, а общият брой на заетите в тях възлиза на 760 работници и служители. Преди месец дружеството получи признание и от КНСБ с връчената награда „Прометея” за работодател с най-добри постижения в хуманизацията на работната среда и опазване здравето на хората.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4159