EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

“ГОРУБСО – Мадан” с писмо до институциите

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

“ГОРУБСО – Мадан” с писмо до институциите

mail15:40 | 05.03.2012прегледи 641 коментарикоментари 0


Работници от „ГОРУБСО - Мадан” изпратиха отворено писмо до президента Росен Плевнелиев, премиера Бойко Борисов, министъра на икономиката Трайчо Трайков, министъра на труда Тотю Младенов и до омбудсмана Константин Пенчев във връзка с утежняващата се ситуация с неизплатени заплати, съобщиха от КНСБ. „В момента повече от половината от работещите в дружеството получават около и под минимална работна заплата, от която се плащат 60%, въпреки че става въпрос за подземни работници. От половин година се изплащат 60% от заплатите на работниците и служителите, като изоставането след всеки месец става все по-голямо.
Със сигурност „ГОРУБСО-Мадан” АД е единственото рудодобивно дружество в България, в което размерът на работната заплата е недопустимо нисък, имайки предвид пазарните цени на основните суровини, добивани в нашето производство”, се посочва в писмото.
„В момента този отрасъл със сигурност може да се каже, че е печеливш, а „ГОРУБСО-МАДАН” е най-голямото работещо минно предприятие в Община Мадан и в Област Смолян. Икономиката на цялата община е блокирана вследствие на ниските /минимални/ заплати и тяхното нередовно изпращане. Подобно нещо е недопустимо за държава членка на Европейския съюз, при условие че предприятието работи и генерира значителен финансов ресурс”, посочват работниците.
„От няколко години не е раздавано работно облекло, ботуши, лампи и самоспасители. Всички работници сами си закупуват работно облекло и ботуши със собствени средства, включително лампи, и резервни части за оборудването и машините, с които работят. Многобройните проверки, направени от Инспекцията по охрана на труда, за неспазване на трудовото законодателство и нередовното изплащане на заплати и осигуровки не спомагат за нормализиране на ситуацията в предприятието, напротив нещата се задълбочават и в момента се наблюдава тотален отлив на работници. Държавните институции са предприемали само формални мерки в тази връзка и те не са дали никакъв резултат до момента”, се казва в отвореното писмо.
„Силно сме обезпокоени и очакваме и търсим във Ваше лице бърза и адекватна намеса за изход от създалата се кризисна ситуация. Това, ако не е геноцид, какво е? Дали всичко това ,което се случва в момента в „ГОРУБСО-МАДАН” АД, може да се случи в друга част на страната?”, завършва отвореното писмо.
 Източник: Агенция "Фокус"


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg