EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Японската икономика под заплаха от скъпия петрол

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Японската икономика под заплаха от скъпия петрол

mail10:30 | 22.02.2011прегледи 690 коментарикоментари 0


Рязкото поскъпване на петрола заради кризата в Близкия изток и Северна Африка сега е най-сериозната заплаха за Япония, която започна да преодолява последиците от неотдавнашната икономическа криза, заяви днес министърът на икономическата и фискалната политика Банри Кайеда, цитиран от ИТАР-ТАСС.
"Най-големият риск за нас сега е повишението на цените на петрола, предизвикано от политическия хаос или движенията за демократизация", каза Кайеда пред журналисти.
В същото време японският министър отхвърли вероятността сегашната обстановка в Близкия изток да доведе до спирания на доставките на петрол за Япония, която е лишена от собствени природни ресурси.
Днес японското правителство имаше извънредно заседание във връзка с разрастващия се хаос в Либия и заплахата от дестабилизация в други страни от района.
По-рано днес цената на петрола в Япония скочи до най-високото си равнище от октомври 2008 година.
Цените на петрола днес силно се повишиха в азиатската търговия, продължавайки възходящата си тенденция от вчера, на фона на задълбочаващата се криза в Либия, чийто лидер Муамар Кадафи се опитва със сетни сили да задържи властта, предаде Асошиейтед перс.
Американският лек суров петрол с доставка през март поскъпна днес в сутрешната азиатска електронна сесия на Нюйоркската търговска борса с 6,75 долара до 92,95 долара за барел. В Ню Йорк вчера нямаше официална сесия заради официалния празник Деня на президентите, припомня АП.
Лондонският сорт Брент с доставка през април днес поскъпна с 1,21 долара до 106,95 долара за барел.
Резкият скок на цената на "черното злато" от двете страни на Атлантическия океан бе отчетен на фона на изострената вътрешнополитическа ситуация в Либия и съобщенията за спиране на дейността на водещи чуждестранни петролни и енергийни компании в страната.


 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg