EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Япония: Срив на икономика с 6,8%

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Япония: Срив на икономика с 6,8%

mail16:00 | 14.08.2014прегледи 945 коментарикоментари 0


Японската икономика се е свила с 6,8 на сто през второто тримесечие спрямо същия период на миналата година заради резкия спад на потреблението, последвал вдигането на японския ДДС от 1 април, съобщи днес правителството, цитирано от световните агенции. Брутният вътрешен продукт (БВП) през април юни е намалял с 1,7 на сто спрямо предходното тримесечие, а на годишна основа с - 6,8 на сто, уточни правителството.
Икономистите очакваха подобно свиване след значителния растеж през периода януари - март под въздействие на трескавото пазаруване на домакинствата в очакване на вдигането на налога.Това е първото значително тримесечно понижение на БВП на Япония след излизането й от рецесия в края на 2012 година. След тази дата БВП неизменно нарастваше с изключение на четвъртото тримесечие на 2013 година, когато бе отчетена стагнация.Без изненади икономиката бе засегната особено силно от
влизането в сила на по-високата ставка на данъка върху потреблението - 8 на сто спрямо предишните 5 на сто. В резултат разходите на домакинствата се свиха значително, а в същото време предприятията намаляваха инвестициите си. Разходите на недвижими имоти също са бели засегнати силно, отбелязва АФП. Ако това свиване изглеждаше неизбежно, то третото тримесечие се очертава решаващо, за да се очертае ясна картина в каква степен третата световна икономика е преодоляла тази вълна на фискален шок, отбелязват анализатори.


 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg