EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Япония проучва възможността за единна азиатска валута

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Япония проучва възможността за единна азиатска валута

mail20:17 | 17.09.2009прегледи 317 коментарикоментари 0


По инициатива на новия японски премиер Юкио Хатояма министерството на финансите на Япония започва проучване на възможностите за създаване на единна азиатска регионална валута, предаде ИТАР-ТАСС.
Според министъра на финансите Хирохиса Фуджи тази инициатива е "ключова тема" за премиера Хатояма, който вчера сформира новото японско правителство. Конкретната работа по проучванията ще се ръководи от водещия експерт по проблемите на валутния пазар и бивш заместник-министър на финансите Тойо Гетен, който днес беше назначен за специален съветник на Фуджи.
Междувременно, Централната банка на Япония (Bank of Japan) запази нивото на водещата си лихва на почти нулево равнище, предадоха световните агенции. Управителният съвет на банката днес взе единодушно решение лихвата по рефинансиране да остане на ниво 0,1 процента, за да се стимулира излизането на икономиката на страната от кризата.
Централната банка повиши оценката си за състоянието на националната икономика, която според експертите на институцията показва признаци за възстановяване. За периода от април до юни брутният вътрешен продукт (БВП) на Япония отчете растеж за първи
път след рекордния спад в края на миналата и началото на 2009 година. Промишленото производство на страната също нараства от март
2009 г., но все още е под равнището от 2005 година. 

 


 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1131