EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Япония преодолява кризата

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Япония преодолява кризата

mail14:45 | 17.08.2009прегледи 563 коментарикоментари 0


В икономиката на Япония е регистриран икономически растеж през второто тримесечие на 2009 г. за първи път от една година - брутният вътрешен продукт е нараснал с 0,9 процента в сравнение с предишното тримесечие, което е 3,7 на сто годишен растеж, съобщи правителството.
Франс прес посочва, че показателят съвпада с прогнозите на икономистите, които очакваха среден растеж от около 1 процент за второто тримесечие в сравнение с първото или 3,9 на сто за годината.
Япония е третата индустриална страна, след Германия и Франция, която обявява, че е излязла от рецесията в тримесечието от април до юни.
Според данните, обявени от правителството, подемът се дължи на подновяването на износа и на потреблението на домакинствата, стимулирани от плановете за стабилизиране на икономиката. Инвестициите обаче остават незадоволителни, отбелязва АФП.
Втората икономика в света непрекъснато се свиваше от второто тримесечие на 2008 г., подкопана от намаляването на износа. То се дължеше на рязко спадащото търсене в САЩ, Европа и Китай. Най-големият спад на БВП след Втората световна война бе отбелязан през първото тримесечие на годината - минус 3,8 на сто в сравнение с предишното тримесечие, посочва АФП.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg