EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Япония очаква 4% ръст през 2021

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Япония очаква 4% ръст през 2021

mail16:39 | 21.12.2020прегледи 699 коментарикоментари 0


Японското правителство повиши прогнозата си за икономически растеж през следващата фискална година благодарение на най-новия държавен стимулиращ пакет, насочен към ускоряване на възстановяването след щетите, причинени от коронавирусната пандемия.

Очаква се икономиката да нарасне с 4,0% през следващата фискална година, започваща през април 2021 г., показва последната оценка на японския кабинет, оповестена в петък, докато предходната прогноза от юли беше за нарастване на БВП с 3,4 на сто.

"Икономиката ще се възстанови до нивото си отпреди коронавирусната криза чрез постигане на 4,0% реален темп на растеж през следващата фискална година“, заяви министър-председателят Йошихиде Суга на правителствено заседание, на което беше обсъдена икономическата и фискалната политика.

Подобрената икономическа оценка беше подкрепена от третия допълнителен бюджет на правителството, който беше одобрен по-рано тази седмица, включващ пакет от финансови стимулира на стойност 708 милиарда долара, целящ да помогне на икономиката да се възстанови от предизвикания от Covid-19 спад през второто тримесечие на настоящата година.

Прогнозираният ръст от 4,0% за следващата фискална година би бил най-добра икономическа експанзия от 1995 г. насам, отбеляза японският кабинет.

Правителството обаче предупреди за съществуващи рискове, като то трябва да след отблизо "рисковете в низходяща посока за японската и икономиките зад граница от коронавирусната пандемия и въздействието от движенията на финансовите капиталови пазари“, посочи пред Ройтерс представител на японския кабинет.

За текущата фискална година, която приключва в края на март 2021 г., правителството обаче намали прогнозата си за брутен вътрешен продукт до спад с 5,2% спрямо предишна оценка за понижение с 4,5 на сто. Това би представлявало рекорден годишен спад на японската икономика.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 3886