EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Япония одобри икономически стимули

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Япония одобри икономически стимули

mail16:05 | 23.11.2021прегледи 566 коментарикоментари 0


Кабинетът на японския премиер Фумио Кишида одобри пакет от икономически стимули за рекордните 55,7 трилиона йени (430 милиарда евро; 490 милиарда долара), за да се справи с продължителните последици от пандемията от коронавирус.
Пакетът е на стойност 78,9 трилиона йени, като се включат и инвестициите от частния сектор (23,2 трилиона йени), и съдържа някои от приоритетните политики на Кишида, като например намаляване на разликата в доходите чрез повишаване на заплатите и гарантиране на интересите на икономическата сигурност на нацията, съобщи Киодо.
Средствата в пакета превишиха почти двойно очакванията на икономистите.
Този набор от мерки, свързани с пандемията, ще е достатъчен, за да успокои японското население и да му възвърне надеждата, заяви по-рано Кишида пред местни телевизии.
Планът за възстановяване - първият в Япония от края на 2020 година и третият от началото на пандемията - включва и пари, отделени за предишни пакети, които не са били използвани до този момент, уточни АФП.
Ройтерс обобщава основните положения в проекта:

Ключови компоненти и финансиране

Пакетът има четири стълба: 22,1 трилиона йени за увеличаване на капацитета на болничните легла и медицинско оборудване; 9,2 трилиона йени за ваксинационния процес и други стъпки за подготовка за следваща вълна на пандемията; 19,8 трилиона йени за изплащане на домакинствата и субсидия за увеличаване на местното производство на чипове; и 4,6 трилиона йени за обществени дейности и проекти за помощи при бедствия.
От общите разходи за 55,7 трилиона йени, 31,9 трилиона йени ще бъдат финансирани от допълнителния бюджет, който ще бъде внесен в парламента тази година. Останалата част ще е заложена в държавния бюджет за идната година.
Освен емитирането на дълг правителството ще използва и 4,5 трилиона йени от предишните пакети за справяне с пандемията, които не са били използвани досега.

Контрамерки срещу Ковид-19

Правителството ще изплати до 2,5 милиона йени на всяка по-малка компания, чиито продажби са се понижили заради пандемията, и удължава до идния март подкрепата чрез гарантирани от държавата заеми.
Семействата с деца на възраст до 18 години ще получат пари в брой и купони за потребление на обща стойност 100 000 йени на дете по схема, която определя таван на годишните доходи от 9,6 милиона йени. Това ще струва на правителството около 2 трилиона йени.
Япония ще възобнови кампанията с отстъпки за промотиране на местния туризъм още през януари, за да подпомогне хотели и авиокомпании, засегнати от пандемията.

Други разходи

Правителството ще субсидира петролните рафинерии с надеждата да сложи таван на цената на едро на бензина и на горивата, за да смекчи удара върху домакинствата от нарастващите цени на петрола.
Япония планира рекордните 770 милиарда йени за отбрана в допълнителния бюджет на фона на опасенията за китайските военни сили, позиционирани в спорното Източнокитайско море.

Стратегия за растеж

Правителството ще създаде за университетите фонд от 10 трилиона йени, които да бъдат използвани за технологични и научни проучвания.
Ще бъдат отделени и 500 трилиона йени за строителство на местни заводи за чипове и укрепване на веригите за доставки. Кабинетът се стреми да стимулира частни инвестиции в производството на акумулаторни батерии.
Правителството се ангажира да увеличи данъчните облекчения, за да насърчи компаниите да вдигнат заплатите на работниците, и ще увеличи определените от държавата възнаграждения за медицински сестри, социални работници и персонал в домове за стари хора.
Япония ще създаде фонд за зелени иновации и ще продължи с регулаторната реформа, за да постигне въглеродна неутралност през 2050 година.
Ще бъдат субсидирани покупките на електромобили и ще бъде насърчавано развитието на инфраструктура, включваща пунктове за зареждане на електрически и водородни превозни средства.
Правителството ще се стреми да създаде "дигитални" градове, в които технологията ще направи работния процес по-гъвкав, и ще развие местни 5Джи (5G) мрежи, центрове за данни и мрежи за доставка с дронове. /БТА


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg