EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Япония копае в зоната на вечните ледове

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Япония копае в зоната на вечните ледове

mail07:20 | 30.01.2013прегледи 728 коментарикоментари 0


Япония започна пробен добив на метан от собствените си залежи на метанхидрати - разновидности на природния газ, които според редица експерти могат в голяма степен да разрешат енергийните проблеми на страната, предаде ИТАР-ТАСС.
Изследователският кораб "Тикю" ("Земя") извършва такава дейност за първи път в света в Тихия океан на 70 км южно от полуостров Ацуми, където в началото на текущата година бе започнат специален сондаж.
През миналата година японския експерти са провели редица експерименти по сондиране на тихоокеанското дъно в търсене на метанхидрати. През текущата година те планират да опитат пълномащабен добив и извличане на метан от суровината. При успех разработването на находищата на полуостров Ацуми ще започне през 2018 година.

Метанхидратът е съединение на метан с вода, което на външен вид прилича на сняг или сух лед. Суровината е широко разпространена в природата, например, в зоната на вечните ледове. Под океанското дъно има големи залежи на метанхидрати, чието усвояване досега бе оценявано като неизгодно. Японски учени обаче твърдят, че са открили сравнително рентабилни технологии.
Запасите от метанхидрати само в района, южно от град Нагоя на полуостров Ацуми, се оценяват на 1 трлн. куб. метра. Теоретично те могат напълно да покрият нуждите на страната от природен газ за период от 10 години. Общо залежите на
метанхидрати под океанското дъно във водите, прилежащи към японския архипелаг, са достатъчни за около 100 години. Стойността на това гориво с отчитане на разходите за
преработка, транспорт и други разходи, обаче засега е над пазарната цена на природния газ. В момента Япония внася всички енергийни суровини, които са й необходими, и е най-големият в света вносител на втечнен природен газ. След аварията във Фукушима, когато всички атомни централи в страната бяха спрени, енергийните й нужди нараснаха.


 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg