EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Япония без АЕЦ, всички реактори спрени

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Япония без АЕЦ, всички реактори спрени

mail09:50 | 07.05.2012прегледи 529 коментарикоментари 0


За пръв път от четири десетилетия Япония ще се лиши от  електричество, произведено в атомни централи, коментира  агенцията изключването за рутинни проверки и обслужване на  третия енергоблок от АЕЦ "Томари" на северния остров Хокайдо.  Процесът на спиране вече започна, съобщи днес "Хокайдо илектрик  пауър" (Хепко) - една от деветте регионални компании от ресора,  информира Франс прес.
Япония, която държи третото място в света по брой на  търговските ядрени реактори - общо 54, фактически свежда до  нулата дела на мирния атом в своята енергетика, отбелязва  ИТАР-ТАСС.
"Днес е исторически ден", провиква се Масаши Ишикава от  тълпата в парка на Токио, където мнозина размахват плакати,  оформени като шарани. Традиционно издигани по случай Деня на  децата, те са станали символ на антиядреното движение.  "Атомните централи са твърде много, но нито една няма да  работи днес - благодарение на нашите усилия", добавя активистът.

След аварията в АЕЦ "Фукушима-1" поради земетресение и  цунами на 11 март 2011 г. Япония спря повечето си реактори за  задължителни планови проверки, предвидени в законодателството, и все още нито един не е заработил отново. За да влязат пак в  действие, е необходимо разрешение от местните власти. Те обаче  настояват да получат от операторите и правителството  допълнителни гаранции за сигурност. Официален Токио продължава  преговорите, но без видими успехи. Изключването на атомните централи съществено увеличи  натоварването на японската енергийна система и увеличи нуждите  на Токио от гориво за топлоелектроцентралите. Вносът на втечнен  природен газ в страната например нарасна миналата година с 18 на сто. Експерти предупреждават, че това лято в Япония отново може да има недостиг на ток, който да причини осезаеми щети на  националната икономика, посочва руската агенция. Недостиг на електроенергия се очертава само в пиковите  моменти - например в средата на деня посред зима. Противници на  ядрената енергия обвиняват производителите, че преувеличават  опасността, за да спечелят обществена подкрепа за рестартиране  на реакторите, допълва Асошиейтед прес.източник БТА
 снимка: архив БГНЕС


Тагове: Япония, АЕЦ, край
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg