EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Япония: 1.2% спад на БВП

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Япония: 1.2% спад на БВП

mail16:35 | 23.11.2022прегледи 751 коментарикоментари 0


Брутният вътрешен продукт на Япония намаля с 1.2% на годишна база през третото тримесечие на тази година, сочат официалните данни, цитирани от BBC. Това се случва на прогноза на икономисти за среден растеж от 1.1% през периода и увеличение на БВП на страната от 4.6% през втото тримесечие.

Домакинствата в страна ограничават разходите заради страховете от глобално забавяне, а слабата йена прави вноса на стоки по-скъп. Икономисти очакват японската икономика да избегне рецесията като се възстанови още през тази година. На фона на световното икономическо забавяне и ускорената инфлация по света, Япония страда и от загубата на стойност на националната си валута спрямо щатския долар през тази година.

През миналия месец японската йена поетиня до ново 32-годишно дъно спрямо щатския долар, което направи цените на вносните стоки – от петрол до храни, още по-високи за японските домакинства и бизнес.

Спадът на йената през последните месеци е провокиран от разликата между лихвените нива в Япония и САЩ. От месец март насам Федералният резерв на САЩ започна агресивно да вдига основния лихвен процент в опит да укроти покачващите се разходи за живот. В същото време Централната банка на Япония поддържаше основната лихва на ниво под нулата.

Високите лихвени проценти правят дадена валута по-атрактивна за инвеститорите. В резултат на това търсенето на валути на страни с ниски лихвени проценти намаля, което понижи и тяхната стойност.

От друга гледна точка обаче, Нобуко Кобаяши от EY подчертава, че поевтиняването на валутата е добра новина за японските компании, които изнасят продукцията си зад граница.


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg