EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Япония - свиване на потреблението

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Япония - свиване на потреблението

mail16:45 | 12.01.2022прегледи 651 коментарикоментари 0


Потреблението на домакинствата в Япония през ноември се е свило с 1,3 на сто на годишна основа, което е четвърти пореден месец спад, сочат официални данни, цитирани от Франс прес. Цифрите отразяват все така силната сдържаност на японците в контекста на неяснотите, свързани със здравната криза.

Спадът е изненадващ, тъй като икономистите, анкетирани от Блумбърг, очакваха увеличение от 1,2 на сто. Той не предвещава нищо добро за декември, когато бързото разпространение на варианта Омикрон по света засили още повече безпокойствата.

Потреблението на японските домакинства дори е отстъпило спрямо предходния месец (-1,2 на сто), според сезонно коригирани данни на министерство на вътрешните работи.

Здравната обстановка в Япония се беше подобрила съществено миналата есен, с едва стотина нови случая дневно през ноември.
Същия месец премиерът Фумио Кишида представи нов план за мащабна помощ от 430 милиарда евро за възстановяване на японската икономика. Този план все още среща трудности с изпълнението, отбелязва АФП.

С него Кишида се опитва да събуди потреблението на домакинствата, като първите ефекти се очакват през идните месеци. Едновременно с това правителството се опитва чрез данъчни стимули да насърчи компаниите да увеличат заплатите, което се очертава трудно.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg