EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Ядрено хранилище в АЕЦ „Козлодуй” открито

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Ядрено хранилище в АЕЦ „Козлодуй” открито

mail16:10 | 12.05.2011прегледи 4248 коментарикоментари 0


Премиерът Борисов откри днес в АЕЦ “Козлодуй” хранилище за сухо съхранение на отработено ядрено гориво, което ще бъде използвано от малките блокове на централата. Технологията за сухо съхранение е един от най-съвременните методи в световната практика за управление на отработеното ядрено гориво, обяви директорът на централата Костадин Димитров. Преди да открие хранилището министър-председателят се обърна към специалистите в АЕЦ "Козлодуй" да бъдат внимателни.
Хранилището ни дава и независимост от Русия при управлението на ОЯГ, защото в него отпадъкът от дейността на ядрената централа може да се съхранява 50 години, докато бъде намерено окончателно решение за съхраняване на ядрени отпадъци или технологични варианти за тяхната преработка, посочи икономическият министър Трайчо Трайков. От въвеждането му в експлоатация се очаква положителен икономически ефект за страната, тъй като по този начин можем да изчакваме изгодни цени за извозването на отработеното гориво, допълни министърът. Реално обаче съоръжението ще заработи, след като Агенцията за ядрено регулиране издаде разрешително на АЕЦ "Козлодуй" за експлоатация, което се очаква да стане в средата на 2012 г.
Съоръжението струва около 70.5 млн евро, изграждането му бе финансирано от Международния фонд “Козлодуй”, който се управлява от Европейската банка за възстановяване и развитие. Проектът бе изпълнен от немския консорциум RWE NUKEM – GNS, с когото договорът за изграждане бе подписан през 2004 г. и тогава стойността му бе 48.7 млн. евро. В хранилището ще може да се складират 5256 касети с отработено ядрено гориво с специални железобетонни контейнери, като намеренията са капацитетът на цеха да бъде увеличен. Продължителното съхранение на ОЯГ в новото съоръжение дава време на страната да работи върху прилагането на бъдещите технологии за използване на преработено ОЯГ, както предвижда проектът на национална стратегия за управление на ядрените отпадъци на България. В тази посока наскоро “Българският енергиен холдинг“, който притежава АЕЦ “Козлодуй“, подписа споразумение с френската “Арева“, включващо и обща работа по рециклирането на отработилото ядрено гориво. За интерес в тази сфера от страна и на американската "Холтек" съобщиха преди време от ядрената централа.


 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 987