EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Ядрено гориво: АЯР подписа договор за експертиза

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Ядрено гориво: АЯР подписа договор за експертиза

mail09:02 | 14.08.2023прегледи 572 коментарикоментари 0


Агенцията за ядрено регулиране (АЯР) подписа договори с френския Институт за ядрена безопасност и радиационна защита (IRSN) и с чешко-украински консорциум за предоставяне на външна експертиза на избрани отчети от анализа на безопасността за лицензиране на ново ядрено гориво RWFA, произведено от "Уестингхаус" (Westinghouse), за блок 5 на АЕЦ "Козлодуй". Това съобщиха от АЯР. 

IRSN ще извърши експертиза на общо 20 отчета, които обхващат анализи на безопасността, свързани с целия жизнен цикъл на горивото, а именно: механичен, хидравличен и термо-механичен проект на ядреното гориво RWFA; анализ на поведението на горивото при възникване на аварии; ядрена безопасност при транспортно-технологични операции и при съхранение на ядреното гориво.

Чешко-украинският консорциум ще предостави експертиза на отчета за съвместимостта на новото ядрено гориво със системата за вътрешнореакторен контрол на 5-ти блок на АЕЦ "Козлодуй".

Резултатите от експертизите ще се използват от АЯР за ядрено регулиране в процеса на вземане на регулаторно решение за лицензиране на новия тип ядрено гориво за блок 5 на АЕЦ "Козлодуй", се посочва още в съобщението.

БТА припомня, че на 2 август АЯР завърши прегледа за формална редовност на подаденото от АЕЦ "Козлодуй" заявление за издаване на разрешение за извършване на поетапен преход на блок 5 на ядрената електроцентрала към експлоатация с нов тип ядрено гориво RWFA, произведено от "Уестингхаус". При направения преглед бе установено, че АЕЦ "Козлодуй" не е представила два документа – проект на изменение на глава 15 "Анализ на авариите" от Отчета за анализ на безопасността и проект на изменение на административна инструкция "Изготвяне на отчети с неутронно-физични характеристики на реактор "ВВЕР-1000".

В края на миналата година АЕЦ "Козлодуй" ЕАД и "Уестингхаус Електрик Швеция АВ" подписаха договор за доставка на свежо ядрено гориво за 5 блок на атомната ни централа. В средата на 2024 г. се очаква да бъде заредено горивото на "Уестингхаус", като тази година трябва да бъде получен пълният лиценз на ядреното гориво. 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg