EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Ядрени новини от Белгия и UK

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Ядрени новини от Белгия и UK

mail16:03 | 09.03.2016прегледи 812 коментарикоментари 0


Два реактора на белгийската АЕЦ „Дул“ не отговарят на новите европейските правила за сеизмична безопасност, съобщава вестник Le Soir.

Рискът от мощно земетресение в Белгия е малък, но след разрушителното земетресение във Фукушима общественото внимание се съсредоточи върху този въпрос и правилата за сигурност бяха засилени. Така, през септември 2014 година Асоциацията на европейските ядрени регулатори изготви нов набор от стандарти за атомните електроцентрали.

Засега обаче заложените норми не са спазени от атомната електроцентрала „Дул“. Препоръките на Асоциацията все още не са задължаващи, но ще станат, след като бъдат транспонирани в закона преди края на 2017 година.

На британските данъкоплатци може да им бъдат спестени над 17 млрд. лири, ако министрите на Великобритания откажат плановете за френска ядрена централа и изберат изпробвани алтернативи, съобщава вестник The Times, позовавайки се на анализи. На плана на EDF (Електрисите дьо Франс) за построяване на централа в Хинкли Пойнт, графство Съмърсет, която да осигурява 6% от електричеството във Великобритания, беше нанесен сериозен удар, след като финансовият директор Томас Пикмал подаде оставка. Той твърди,че френско-китайската сделка за 18 млрд. лири би тласнала EDF към финансов крах, което повдигна нови въпроси около необходимостта от построяването на два реактора в Хинкли Пойнт в резултат на подписания договор с британското правителство през 2013 г.

Миналата седмица премиерът Дейвид Камерън и френския президент Франсоа Оланд потвърдиха подкрепата си за сделката, определяйки я като важен стълб в отношенията на двете държави.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg