EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Ядрени детектори на летище "София"

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Ядрени детектори на летище "София"

mail09:05 | 05.10.2016прегледи 886 коментарикоментари 0


На ГКПП Аерогара София представители на Главна дирекция "Гранична полиция", посолството на САЩ и Националната администрация по ядрена сигурност като част от Департамента по енергетика на САЩ отбелязаха успешното изграждане на системата за откриване на ядрени материали в България. Това съобщиха от пресцентъра на ГД "Гранична полиция".
    Посланик Ерик Рубин, заместник-министърът на вътрешните работи Филип Гунев, директорът на ГДГП главен комисар Светлан Кичиков и други официални лица са присъствали на инсталирането на 27 системи за откриване на радиоактивни вещества.
      По програмата е доставена и инсталирана специализирана апаратура на 20 ГКПП, които включват всички гранични пунктове по външните за ЕС граници и два обекта на българо-румънската граница. Всички направени инсталации са интегрирани в една обща система, която осигурява възможност Националният координационен център на ГДГП да наблюдава в реално време алармените събития възникнали на пунктовете.
     С тази програма успяваме да направим България и ЕС по-сигурни в едни времена, когато и заплахите от тероризма, и нестихващите конфликти в Близкия изток ни изправят пред предизвикателства, които са значителни, е посочил зам.-министър Гунев.
      В резултат от подписания Меморандум за сътрудничество между МВР и Департамента по енергетика, от 2008 г. насам Националната администрация по ядрена сигурност на САЩ и ГДГП разполагат 141 стационарни и 6 мобилни системи за откриване на радиоактивни материали на сухоземните и морските гранични пунктове в България, както и на международните летища в страната. Те са обучили над 3000 гранични служители да работят с тези системи и да реагират на радиационни тревоги. Двете служби създадоха и информационна система, която подава сигнал за тревога от граничните пунктове до националните и регионални центрове на МВР и ГДГП.
      От началото на сътрудничеството на българската гранична полиция е дарено оборудване за откриване на радиация на стойност около 35 милиона долара.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg