EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Ядрената енергетика в България - само държавна

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Ядрената енергетика в България - само държавна

mail10:30 | 02.10.2012прегледи 481 коментарикоментари 0


Атомната енергетика в България трябва да е държавна. Това е единственият начин да се гарантира, че данъкоплатците няма да плащат цената при проблеми с инвестицията.

Ивайло Калфин коментира в блога си идеята за влизане на частен инвеститор в проекта за строителство на новата атомна централа "Белене". Според него изграждането на подобно съоръжение е толкова дългосрочна инвестиция, че единствено държавните гаранции, могат да намалят риска от нея за данъкоплатциите .

Калфин пише в блога си: "Да се запитаме какво би станало, ако въпросният инвеститор изчезне. Ако фалира или просто откаже да плаща разходите, свързани с изваждането от експлоатация? Отговорът е ясен – ще трябва да плащат данъкоплатците, защото тези разходи са неизбежни. Не можеш просто да оставиш атомна централа, било то и неработеща. Някой ще каже – ако е държавна, пак плащат данъкоплатците. Да, но в този случай те получават и ползите от експлоатацията, докато при частния собственик ползите отиват в неговата печалба."

Ивайло Калфин предлага и три въпроса за референдума за бъдещето на ядрената енергетика у нас, ако Народното събрание реши да се проведе такъв в резултат на подписката, събрана сред българските граждани. Евродепутатът предлага те да бъдат формулирани така:
- Да строи ли България нови ядрени мощности?
- Да продължи ли изграждането на АЕЦ „Белене“?
- Да има ли българската държава контрол върху собствеността и решенията на ядрените мощности на територията на страната?

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg