EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Юнкер:Ципрас лъже за ДДС & лекарствата

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Юнкер:Ципрас лъже за ДДС & лекарствата

mail06:20 | 18.06.2015прегледи 1837 коментарикоментари 0


Снощи председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер обвини гръцкото правителство, че лъже гръцкия народ относно предложенията, направени от него в преговорите между властите в Атина и техните кредитори, съобщава агенция Market News International, цитирана от БНР.

В изказване пред медиите след среща с генералния секретар на НАТО Йен Столтенберг в Брюксел, Юнкер заяви, че той никога не е искал от гръцкото правителство да увеличи ДДС на електроенергията и лекарства – два от въпросите, които гръцкият премиер Ципрас определи като доста спорни в предложенията на председателя на ЕК.

Жан-Клод Юнкер също така заяви, че не се интересува от гръцкото правителство, а от гръцкия народ и обвини Атина, че разказва небивалици.

Не ми пука за гръцкото правителство, но ме е грижа за хората, каза той пред репортери, като добави, че не е имал никакви контакти с гръцкото правителство от неделя насам, тъй като преговорите са в застой.

В неделя имаше провал на преговорите между Атина и Комисията, Европейската централна банка и представители на Международния валутен фонд, тъй като двете спорещи страни не успяха да постигнат консенсус по ключови въпроси като фискалната дупка (бюджетния дефицит) и пенсионните реформи.

Диалогът във и извън Гърция ще бъде по-лесен, ако гръцкото правителство казва точно това, което се предлага от Европейската комисия. Обвинявам ги, че разказват на гърците неща, които не отговарят на това, което казах на гръцкия премиер, подчерта Юнкер.

Миналата седмица един от неговите приближени заяви, че председателят на Комисията е провел двустранна среща с Алексис Ципрас в кулоарите на срещата на върха на ЕС, на която е казал на гръцкия премиер, че той може да замени тези две спорни мерки с други на същата стойност, за да се постигне споразумение.

В понеделник председателят на ЕК проведе телефонни разговори с основния лидер на гръцката опозиция и бивш премиер – Андонис Самарас, както и с лидера на партията "Реката" – Ставрос Теодоракис, за да обясни своите позиции относно преговорите. Във вторник сутринта Самарас и Теодоракис призоваха Ципрас да сключи сделка с кредиторите.

В същото време председателят на Европейския парламент Мартин Шулц заяви пред германския Spiegel-Online, че е разстроен от игрите на правителството на Ципрас и добави, че една по-добра политика трябва да донесе резултат. Той призова за предпазливост, тъй като не съществуват бързи и лесни решения и добави, че предложенията на Юнкер са били справедливи.

Ако Ципрас не е съгласен с това справедливо предложение, той върши грях спрямо гръцката общественост и излага цяла Европа на риск. A отговорен политик не действа по този начин, посочи Шулц.

Междувременно стана ясно, че Белият дом остава оптимистично настроен, че ще бъде постигано споразумение между Гърция и нейните кредитори въпреки настоящата липса на прогрес, тъй като и двете страни разбират вредите, които ще бъдат причинени, ако няма сделка. Това заяви снощи говорител на Белия дом Джош Ърнест и допълни: Надяваме се, че всички участници на масата на преговорите, включително и Гърция, ще признаят, че е в техен общ интерес да се намери решение, преди да има съществено негативно влияние върху глобалната икономика.

Снощи американският финансов министър Джак Лю е разговарял по телефона с гръцкия премиер Алексис Ципрас, повтаряйки, че Министерството на финансите на САЩ остава ангажирано с всички преговарящи страни по отношение на променящата се ситуация и подчертавайки спешността Гърция да предприеме сериозна стъпка за постигане на прагматичен компромис с кредиторите си. Ако не се постигне споразумение, това незабавно ще създаде трудности за Гърция и всеобща несигурност в Европа и в световната икономика, се казва в изявлението на финансовото министерство. Джак Лю е заявил, че той ще продължи да поддържа връзка с гръцкия министър-председател и с другите преговарящи страни от Европа и международните финансови институции.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1047