EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Южнокорейски компании инвестират във ВЕИ

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Южнокорейски компании инвестират във ВЕИ

mail15:00 | 05.04.2011прегледи 1279 коментарикоментари 0


До края на годината е възможно корейски компании да инвестират между 200 и 400 милиона евро в соларни проекти в България. Тези инвестиции са подкрепени с държавно гарантирано нисколихвено финансиране чрез Корейската банка за развитие KDB.
В Сеул пред 150 южнокорейски компании бяха представени възможностите за инвестиции във ВЕИ в България от Андрей Бъчваров, генерален мениджър на българската компания БИКА. В Сеул се провежда ежегоден форум, с международно участие на КОТРА - Корейската агенция за насърчаване на търговията и инвестициите. Свои презентации изнесоха 8 чуждестранни гости от страни и региони традиционно интересни за корейския бизнес, както и от «нови» държави с потенциал за развитие.
Поканата към българската компания бе като резултат на повишения интерес от страна на корейски компании и индустриални холдинги към ВЕИ сектора в страната. Добрите географски дадености съчетани с преференциални тарифи за изкупуване на зелената енергия и ниските данъци в страната, обуславят сериозните интереси и намерения за инвестиции от корейска страна. Проектът на корейската компания SDN в Самоводене за 20 MW соларен парк, който стартира в началото на годината, е ясен сигнал за този интерес и първа мащабна инвестиция в тази посока.
Поканата именно към българска компания, занимаваща се с управление на инвестиции във ВЕИ сектора показва, че България е една от най-перспективните дестинации за инвестиции в зелена енергия по света в момента. Прогнозите за развитие на този сектор са, че след приемането на новия закон за ВЕИ ще има сериозен бум от инвестиции в соларни и вятърни проекти през следващите две години. Ако тези инвестиционни намерения бъдат реализирани, България може да изпълни по-рано от 2020 година своя ангажимент към ЕС от 16% дял на зелената енергия от общото производство на енергия в страната.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1039