EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Южният газов коридор и България

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Южният газов коридор и България

mail09:00 | 18.11.2011прегледи 741 коментарикоментари 0


Стратегическата цел на България е отварянето на Южния газов коридор. В този смисъл междусистемната връзка с Гърция, която ще бъде в експлоатация в края на 2013 г., е първата реална част от Южния газов коридор, по който ще се доставя каспийски газ от Азия за Европа. Това каза министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков пред участниците в Черноморския енергиен и икономически форум в Истанбул. България има огромно значение за европейските газови коридори, които могат да осигурят диверсификация на газовите доставки за страната и региона. По време на форума бе обсъдена и възможността за продължаване на интерконектора до северното егейско крайбрежие и връзката му с бъдещ терминал за втечнен газ там.
Както знаете, ние получаваме газ само чрез една тръба – от Русия, и активно търсим възможности за промяна на тази ситуация, каза министър Трайков пред участниците във форума. Работата на правителството за изграждане на междусистемни връзки със съседните държави е съществена част от тези усилия, които ще допринесат за превръщането на перспективата за алтернативни доставки на газ за Европа в реална възможност. Вече сме много близо до този момент, изтъкна Трайков. По неговите думи, през следващите две-три години, с финансовата подкрепа на европейските структурни фондове, България ще завърши интерконекторните връзки. Това е част от регионалната газова инфраструктура, която осигурява на практика пазарна интеграция на тази част от Европа.
В този контекст е особено важен и проектът на Азербайджанския газов консорциум Шах Дениз, каза министър Трайков. Той подкрепи проекта като важен фактор за диверсификация на газовите доставки в Европа. Като част от ЕС България се присъединява към Третия либерализационен пакет и идеята за осигуряване на равен достъп до пазара за всички възможности за газови доставки. Изграждането на енергийната инфраструктура ще открие и атрактивни инвестиционни възможности, подчерта Трайков.
Той говори и за перспективите за търсене и проучване на шистов газ в България като възможност за диверсификация на енергийните доставки. Имаме причини да се надяваме, че разполагаме с достатъчни количества шистов газ, които ще съдействат за енергийната ни независимост. Вече имаше конкурс, който бе спечелен от Шеврон. Преди да започнем да добиваме, ще бъдем изключително внимателни по отношение на екологичното въздействие – това е и желанието на българското общество, подчерта министърът. Трайков разговаря с гръцкия министър на околната среда, енергетиката и климатичните промени Георгиус Папаконстантину за възможността да бъде построен терминал за втечнен газ на северното егейско крайбрежие на страната. То може да служи като регионален терминал за Гърция, България, Румъния и Сърбия.


 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg