EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Ю. Корея: Пенсионираш се на 60, а пенсия на 65

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Ю. Корея: Пенсионираш се на 60, а пенсия на 65

mail07:35 | 06.09.2023прегледи 1743 коментарикоментари 0


Южнокорейските синдикати се борят с ръководствата на компаниите с едно необичайно искане - възрастта за пенсиониране да бъде увеличена, предаде Ройтерс. По този начин хората ще имат още няколко години, през които да получават заплата, преди да трябва да си търсят друга работа, с която да допълват ниските си пенсии.

Това доведе до съревнование за работни места между по-възрастните работници в една от страните с най-застаряващо население в света, където нивото на бедност е три пъти над средното за страните от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), а навлизащото на пазара на труда младо население е изправено пред все по-малко възможности.

"Нуждата кара хората, навлезли в 60-те си години, да се заемат с нискоквалифицирана работа, която не е постоянна", се посочва в комюнике на Федерацията на корейските трудов синдикати (FKTU).

В Южна Корея официалната възраст за излизане в пенсия е 60 години. Трябва обаче да чакаш до 65-годишна възраст, за да получиш пенсията, изплащана от държавата. Пълният ѝ размер е около 30% от последните заплати. В повечето случаи това води до изпадане в бедност. Почти всички корейци се налага да работят след законната възраст за пенсиониране, при това на временни и толкова слабо платени работни места, че на корейски език изразът „отвратителна работа“ се превежда най-точно с думите „старческа работа“.

С оглед на това, че се очаква Южна Корея да се превърне в "супер застаряващо" общество, като над една пета от населението е над 65 години, исканията за увеличаване на пенсионната възраст стават все по-интензивни.

Противниците обаче са на мнение, че промяната ще влоши перспективите за работа за младите хора и ще попречи на компаниите да се адаптират към променящата се среда.

СРЗ и пенсиите

Пълният размер на пенсията, както се отбеляза по-горе, е около 30% от последните заплати на работещия, като тези стойности са възможни едва пет години след излизане в пенсия.

Преди две години южнокорейското правителство пусна сайт за сравнение на заплатите за служителите в корпорациите. Целта е да се намали голямата разлика в заплащането в частния сектор, съобщи ведомството, цитирано от агенция Йонхап.

Според пример, даден на сайта, бизнес администраторите в производствения сектор, които имат бакалаварска степен или по-висока, и трудов стаж между 5 и 10 години, получават средна годишна заплата от 54,85 милиона вона (46 170 долара). Средното възнаграждение на 25-те процента най-добре платени служители е 64,2 милиона вона, а най-ниско платените 25 процента получават средно 37,25 милиона вона.

Минимална заплата

Официалната минимална заплата за кореец през 2021 г $7 на час.

Издръжка за един месец – $1050. Тази сума се взема предвид 16% увеличение в началото на годината.

Правителството планира да съкрати работната седмица от 68 до 52 часа, което може да повлияе на общия размер на дохода. Това решение е взето с цел повишаване на раждаемостта.

Средна работна заплата

Средната заплата в Южна Корея е в рамките $2 900. По отношение на заплатите Корея изпреварва европейски страни като Португалия, Полша, Испания и Чехия. Сред азиатските страни тази цифра също е на достойно място: в Япония е малко повече от $3000, а в Китай –$850.

Служителите на големи компании печелят около 58 000 долара годишно, а служителите на малки компании печелят около $31 000.

Средна начална заплата

Южна Корея е класирана в първата петица от 190 държави в индекса за лекота на правене на бизнес. Началната заплата е $660-700 на месец за жени и $750-$800 за мъже. Тази цифра може да нарасне след няколко месеца до $1000.

Максимална заплата

Най-платените работни места в страната:

управител;

ректор на университета;

депутат в парламента;

високопоставен държавен служител;

пилот;

пластичен хирург;

специалист в областта на ИТ технологиите.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg