EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Щурмът на Капитолия

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Щурмът на Капитолия

mail13:35 | 07.01.2021прегледи 541 коментарикоментари 0


 Сенатът и Камарата на представителите на Конгреса на САЩ в сряда се събраха за съвместно заседание, на което трябваше да одобрят резултатите от президентските избори, проведени в страната на 3 ноември. Но формалната в предишни години процедура се превърна в хаос, предава ТАСС.

Първоначално заседанието беше прекратено поради възраженията на републиканците, които отказаха да одобрят победата на демократа Джо Байдън, а след това беше напълно спряна поради факта, че привърженици на настоящия президент на САЩ Доналд Тръмп пробиха полицейския кордон и влязоха в сградата на Капитолия.

Както отбелязват водещите американски медии, тази ситуация им напомня за събитията, които се случиха в Беларус или Украйна. Американски журналисти подчертават, че за последен път странични хора са прониквали в Капитолия по време на Американско-британската война през 1814 година. Тогава всичко завърши с палежа на сградата, която е един от основните символи на американската демокрация.

Протестни действия

Срещата в Конгреса на 6 януари не беше обичайната формалност, както през предишните години, тъй като Тръмп все още не признава поражението си на изборите и изисква преглед на резултатите от тях. Срещата на законодателите трябваше да сложи край на дебата за това кой ще бъде следващият ръководител на американската администрация.

От сутринта поддръжниците на републиканците започнаха да се събират на Капитолийския хълм на многохиляден „Марш за спасение на Америка“. Действащият президент, говорейки на митинга, призова законодателните органи на Конгреса и щатите да реформират избирателната система възможно най-скоро. Той също така нарече последните избори „най-корумпираните избори в историята, вероятно в света“.

Почти веднага след изказването му започна протестът на републиканците на заседанието на Конгреса. Лидерът на демократичното малцинство в Сената Чък Шумър обвини колегите, които оспорват президентската победа на Байдън, в подкрепа на опит за преврат. Тогава поддръжници на Тръмп се намесиха отвън на сградата. Някои от тях се втурнаха към Капитолия и след кратки сблъсъци с полицията успяха да пробият кордоните и след това да влязат в сградата. Те успяха да проникнат не само в заседателната зала на Сената, но и в кабинетите на отделни законодатели, включително председателя на Камарата на представителите Нанси Пелоси, един от най-пламенните критици на действащия президент.

Вътре в Конгреса се случиха няколко сблъсъка между служители на реда и протестиращи, в резултат на което един от протестиращите бе ранен с огнестрелно оръжие. Тя беше хоспитализирана, но почина няколко часа по-късно.

Всички законодатели бяха изведени от сградата на Конгреса, те не бяха наранени. В същото време по време на евакуацията им беше казано да си сложат противогази. Вицепрезидентът Майкъл Пенс не напусна Капитолия в сряда.

Призивите на Байдън и Тръмп

Един от първите, които отговориха на ситуацията, беше Тръмп, който в Twitter призова поддръжниците да изразяват недоволството си мирно. Байдън в телевизионното си обръщение към нацията нарече случващото се в столицата „не протести, а въстание“. Освен това той призова настоящия президент незабавно да прекрати онова, което той нарече обсада на Капитолия. След това Тръмп още веднъж поиска протестиращите да се разпръснат, а също така разпореди изпращането на американски войски от Националната гвардия във Вашингтон.

Според Пентагона около 1800 гвардейци ще помогнат за възстановяване на реда. Освен това властите в близките щати Вирджиния и Мериленд обявиха, че ще изпратят още няколкостотин войници и полиция в столицата.

Властите на Вашингтон обявиха налагането на комендантски час в града, който започна да действа от 18:00 (01:00 четвъртък българско време) и ще продължи до 06:00 (13:00 българско време) на 7 януари. Както поясни кметът на града Мюриел Баузър, на улиците могат да бъдат само онези, които са получили специално разрешение, както и спешните работници и акредитирани журналисти. Забраната важи и за шофиране.

Нормализиране на ситуацията

Около 17:00 (00:00, четвъртък българско време), полицията и специалните части започнаха да изтласкват протестиращите от стълбите на Капитолия. По това време много от привържениците на Тръмп бяха напуснали помещенията на Конгреса, докато някои от тях бяха задържани в сградата. Съобщава се за ареста на най-малко 50 души. Още преди да настъпи вечерния час, цялата зона пред Капитолия беше освободена от протестиращи. В същото време, както предаде кореспондентът на ТАСС, полицията използва сълзотворен газ.

С пристигането на Националната гвардия във Вашингтон ситуацията се нормализира. Все още обаче не всички протестиращи са се разпръснали, някои от тях продължават да са в центъра на столицата, въпреки изявленията на полицията за намерението им да задържат нарушителите.

Продължаване на заседанието

След нормализирането на ситуацията в центъра на Вашингтон американските депутати възобновиха прекъснатото заседание около 20:00 ч. местно време (03:00). Преди това някои политици заявиха, че след предотвратения „опит за преврат“ са били задължени да възобновят срещата „в името на американската и световната демокрация“. Лидерът на мнозинството в Сената Мич Макконъл обвини своя съпартиец Тръмп за подбуждане към размирици. Републиканският губернатор на Върмонт Фил Скот заяви, че сегашният президент трябва да се оттегли поради случилото се във Вашингтон, или в противен случай той трябва да бъде отстранен от длъжност.

Тръмп е посочен за виновник от водещите американски медии. И така, телевизионният канал CNBC прекъсна излъчването на обръщението му към протестиращите в Капитолия, тъй като според водещия то съдържало „неверни твърдения“. Ръководството на социалната мрежа Twitter ограничи възможността да цитира и маркира публикацията „харесва“ на Тръмп с прикрепеното към него видео съобщение и ръководството на Facebook го отстрани от сайтовете си. Тръмп също е лишен от възможността да пише в Twitter за поне 12 часа, а във Facebook - за 24 часа.

 

Реакция на американските партньори

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел отбеляза, че „сцените във Вашингтон са шокиращи“.

Ръководителят на дипломацията на ЕС Жозеп Борел нарече инцидента „нечувана атака срещу американската демокрация, нейните институции и върховенството на закона“.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, който преди това не си позволи да коментира вътрешнополитически събития в САЩ, също отбеляза „шокиращи сцени във Вашингтон“ и призова за уважение към „резултатите от демократичните избори“. Канадският премиер Джъстин Трюдо заяви, че страната му е „дълбоко разтревожена и натъжена от нападенията срещу демокрацията в САЩ“.

В същото време мнозина не се съмняват, че САЩ ще успеят да излязат от вътрешнополитическата криза. Например италианският премиер Джузепе Конте написа в Twitter, че вярва „в надеждността и силата“ на американските силови структури.

Превод:агенция Фокус, снимки: Twitter


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

България 19-та в износа на мебели

11:20 | 12-15-23 | 1969