EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Ще фалирам или не?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Ще фалирам или не?

mail18:00 | 15.12.2010прегледи 1573 коментарикоментари 0


Какво е да си търговец в малкия град, близо до Гърция, преди Коледа, разказва Елена Карпатова, собственик на два магазина Сакраменто.

Гоце Делчев е малък град, но е близо до Гърция, направете сравнениемежду двата пазара – започна ли коледното пазаруване?
Вчера бях на редовната си еднодневна разходка до Солун и посетих Експо – център превърнат в коледен увеселителен парк. Перфектно украсен с красиви гирлянди и лампички. Всичко грееше в светлини. Много развлечения за деца, люлки,пързалки, звучаха коледни песни. Не пропуснах и огромния мол Космос, красиво украсен с коледни мотиви, гъмжеше от народ. Хората усмихнати, весели с грейнали лица. Всеки носеше по 3-4 чанти. Усещаше се коледната олелия и настроение. Целият свят е в криза, Гърция също, казват, че са по-зле от нас. А хората пазаруват ли пазаруват. Недоумявам! Техните доходи са много по-високи от нашите. Пенсионерите получават средна пенсия до 1000 евро, а нашите са обречени.

А каква е картината в града?
Аз се занимавам с търговия от 16 години, но такъв срив в оборота, какъвто имам сега, не е имало никога. От 2008 година нещата тръгнаха надолу. Ако приемем оборотът през 2008 година за 100%, то 2009 година е на 60%, а 2010 година е на 30-35%.

Хората не купуват дори и преди празниците?
В Гоце Делчев затвориха почти всички предприятия. В момента работи само заводът на Rolman, заводът за пластмасови изделия, но с много намален състав и няколко шивашки цеха. При Rolman са ангажирани 4 000 работници от града и от околността. При 23 000 жители на града и голямата околия, която се състои от 72 села, тези работни места са капка в морето. Голямата безработица в нашия район е факт. Като процент нямам информация каква е точно, но съвсем не е малка. Всички икономически емигранти от Европа също се прибраха. Тютюнът, произведен това лято, все още не е продаден и не се
знае дали изобщо ще се продаде. Картината е доста негативна. Младите не работят, издръжката на семействата изцяло пада на плещите на пенсионерите. Е, при така описаната от мен ситуация, как да очакваш някои да пазарува. Във всяко семейство приоритет са децата, а за останалите се пазарува само в краен случай.

А основно кои са клиентите в магазините ви?
Основният контингент на пазаруващите са хората от селата. Понеделник и петък са пазарни дни, но хората сега ги няма. По-големи обороти в цял свят се реализират на Коледа, в нашия район големи обороти се правят покрай Байряма, следван от Коледа. В селата тук живеят много българомохамедани,
но тази година за първи път не се почувства този празник по покупките, а това е сериозен знак, че хората са обеднели и се страхуват за утрешния ден.

Но това, което се говори от няколко години, е че градът се посещава от гърци, които пазаруват, това вече не е ли така?
Да така беше, но сега и те почувстваха кризата и намаляха пътуванията при нас, но пак на тях разчитаме, защото им е по-евтино и пазаруват повече от българските клиенти.

Какво се случва с другите магазини в града – замира ли търговията изцяло?
В града ни има много магазини с красиви витрини. Главната улица „търговската” по нищо не отстъпва на Витошка в София. Но клиентите ги няма. Много от колегите вече не могат да плащат наемите, заплатите на магазинерите, осигуровките.

При такава ситуация какво планирате за бизнеса си, от 16 години сте в него?
В личен план възнамерявам да разпродам стоката и да затворя магазините. Първо ще затворя /ако така вървят нещата/ магазина, който е в търговския комплекс Мамут. Там впрочем дойде една верига Топ 10, продават сирийски боклуци, но са по 5,10,15 лева и хората се лъжат, купуват ги, като не влизат в другите магазини с добра стока. Магазинът в центъра на града все още има работа, но е с много намален обем. Добре, че са гръцките туристи – те са едни от основните клиенти.

Към какво ще се преориентирате, ако затворите магазините?
Нямам идея, тъй като всички ниши на пазара очевидно са заети. Все по-често срещам витрини с табели „Дава се под наем”. Кой докогато може да издържи, дотогава ще стои на пазара. Но търговия е имало и пак ще има. Преживях 1997 година хиперинфлацията. Оцелях. Пак дай боже и сега да се справя. Късмет.

 


 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg