EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Ще тръгне ли България по пътя на Гърция?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Ще тръгне ли България по пътя на Гърция?

mail17:30 | 10.03.2010прегледи 918 коментарикоментари 0


Мира Лазарова
Спадът в приходите в бюджета през януари е шокиращ, коментира днес ексфинансовият министър Милен Велчев в интервю за Нова телевизия. Приходите за първия месец на годината са намалели с 1 млрд.лв. спрямо януари 2009 г.и  от 2,7 млрд.лв. са спаднали на 1,7 млрд.лв.
Свиване от 36 %  трудно може да бъде обяснено основно с по-висок износ, по-нисък внос, по-нисък растеж, допълва той.
Финансистът Любомир Дацов каза за Pro.bg, че  причините за тежкия спад може да са или в голямата контрабанда, или в масовото скриване на бизнеса в сивия сектор. Разчетите му показват, че спадът само от косвените данъци през януари е около 500 млн. лв., а около 30-40% от бизнеса вероятно е минал в сивия сектор.
Според икономиста Георги Ангелов, ако тази тенденция продължи още няколко месеца, България ще се окаже в гръцкия сценарий. В този смисъл обещанията, които се дават на лекари и на всеки друг, който протестира за пари, само утежнява ситуацията.
Същевременно е налице и спад на фискалния резерв. Според отчет на БНБ към 5 март 2010 г. той е в размер на 5,61 млрд. лв., с 1 млрд. лв. по-малко от 6 февруари 2010 г. Така на практика за първите два месеца на годината резервът е намалял с  1,65 млрд. лв., от които през януари намалението е с 153 млн. лв., а през февруари с 1,05 млрд. лв.
В Закона за бюджета има изискване фискалният резерв да не пада под 6.3 млрд.лв. т.е. правителството рискува да наруши Закона за бюджета, ако не започне да генерира излишъци. И тогава една от мерките, които могат да се предприемат, е външно финансиране от МВФ или от капиталовите пазари.
Кашата се обърква съвсем, като се има предвид, че в понеделник различни бизнес организации, подкрепи от синдикатите, обявиха 15 антикризисни мерки, една от които е използване на средства от фискалния резерв за подпомагане на фирмите. Други, които се споменават е ново съкращаване на разходите и оптимизиране на държавната администрация, емитиране на външен заем, приватизация на миноритарни държавни дялове чрез борсата.
СДС също представи своя програма за излизане от кризата, в която са изброени и конкретни мерки, най-важни от които са ограничаване на разходите, намаляване на осигуровките с 1-3 процентни пункта в средата на 2010 година,  незабавно издължаване на държавата към фирмите, възстановяване на ДДС. 
Предоставяне на 700 – 800 млн. лева под формата на нисколихвени инвестиционни и оборотни кредити от Българска банка за развитие. Банката ще осигури тези средства чрез привличане на частен финансов ресурс (от други български и чуждестранни банки).
Намаляване на данък дивидент от 5 на 1 процент, което ще насърчи значително чуждестранните инвестиции. С 10 процента Корпоративен данък печалба и 1 процент данък дивидент България ще стане една от най-атрактивните за инвестиции страни членки на ЕС. Намаляване на данъка на едноличните търговци от 15 на 10 на сто.
Какво реално ще направи кабинетът в близките месеци? 
Според експрети той ще продължи политиката си на органичения, както и на увеличаване на това, което може /например здравните вноски, които се поемат от работодателите/, за да успее да балансира бюджета през цялата 2010 година в очакване на  по-трайния растеж на европейските пазари и поръчки.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg