EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Ще спре ли убийството на пчели в Европа?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Ще спре ли убийството на пчели в Европа?

mail13:00 | 25.04.2013прегледи 630 коментарикоментари 0


„Грийнпийс” предупреди акционерите на „Синджента” - компанията за производство на пестициди, че с продукцията си сериозно застрашава и предизвиква спад на пчелните популации в световен мащаб. Това се случи на годишната среща на „Синджента” в Базел, Швейцария.
Унищожителният пестицид на „Синджента” тиаметоксам е свързван с намаляването на пчелите. Активисти и пчелари извършиха мирна демонстрация по време на годишната среща на акционерите, докато представители на „Грийнпийс” и Европейската координация на пчеларите отправиха въпроси към компанията относно финансовия риск, както и риска за репутацията на компанията при евентуална забрана за използване на пестицидите.
Без пчелите и тяхното естествено опрашване, цели екосистеми, както и глобалното производство на храна биха били жестоко засегнати. Миналият месец Европейската комисия отправи предложение за забрана за пестицидите, които убиват пчелите, произвеждани от компании като „Синджента” и „Байер”.
В понеделник, 29-ти април страните- членки на ЕС ще гласуват за втори път предложението на еврокомисията да забрани три неоникотинови пестицида (тиаметоксам на „Синджента”, клотианидин и имидаклоприд на „Байер”). Мнозинството от страните подкрепиха забраната на предишното гласуване на 15 март, но не можаха да постигнат необходимото мнозинство. Ако не бъде постигнато мнозинство от гласуването на страните-членки, Еврокомисията има правото да наложи забрана, която да влезе в сила най-рано през юли 2013 година. Пестицидната индустрия започна яростна кампания, за да избегне забраната и запази печалбите си за сметка на пчелите.
Най-новият доклад на „Грийнпийс”, „Пчелите намаляват“, показва, че намаляването им е в резултат от много фактори, включващи климатичните промени, болести и паразити, но голям ефект оказват също и индустриалните земеделски практики. Научни доказателства подчертават смъртоносната роля на някои пестициди, включително убиващите неоникотиноиди, продавани от „Байер” и „Синджента”. Докладът идентифицира приоритетно седем пестицида, които трябва да бъдат забранени, заради токсичния им ефект върху пчелите. Списъкът включва имидаклоприд и клотианидин на Байер, тиаметоксам на Синджента, фипронил и хлорпирифос на БАСФ, както и циперметрин и делтаметрин, произвеждани от други компании. Елиминирането на тези убийци на пчели е само първата стъпка към запазването на пчелите и земеделието в Европа. Единственото дългосрочно решение е смяна на интензивното химическо земеделие с екологични фермерски практики.

 


Тагове: пчели, Европа
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

България 19-та в износа на мебели

11:20 | 12-15-23 | 1958