EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Ще се харчи по-малко след кризата

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Ще се харчи по-малко след кризата

mail13:13 | 03.11.2009прегледи 587 коментарикоментари 0


Камелия Иванова
Светът ще бъде различен след, като кризата отшуми, стана ясно на Четвъртата годишна среща на бизнеса с правителството.  Новата нормалност ще означава, че световната икономика ще трябва да се нагоди към по-слаби темпове на растеж, по-високи нива на безработица, по-голяма ерозия на дълготрайните активи на компаниите и съответно по-малко средства за тяхната подмяна.
По-скъпото и трудно финансиране ще бъде друг елемент от пост кризисна реалност.  Вътрешното търсене ще бъде далеч по-вяло от нивата му през 2007 година, а на свой ред и бизнесът ще харчи по-малко.
„В тази ситуация е важно държавата да балансира правилно и да приеме сложната роля на компенсатор без да се превърне в узурпатор на икономическото пространство”, заяви Кристалина Георгиева, вицепрезидент и корпоративен секретар на Световната банка.  „Въпреки по-суровите си условия, това време ще е подходящо за нови идеи  за бизнес, а  решенията, свързани с климатичните промени носят добър тласък за иновации”, каза още Кристалина Георгиева. 
Ръстът на световната икономика през 2011 ще бъде средно с 2% по-нисък от този регистриран през 2007, показват данни на Световната банка. Това е още едно доказателство за различната действителност, в която навлиза светът. Индикаторите за съживяване вече са налице, като активизирането на международната търговия, както и ръста на промишлената продукция в различни страни.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg