EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Ще се създаде държавно е-хранилище

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Ще се създаде държавно е-хранилище

mail06:55 | 16.08.2018прегледи 676 коментарикоментари 0


Към настоящия момент потребителите могат да извършват само онлайн справки за актуалното състояние на фирмите в Търговския регистър и регистър на юридическите лица с нестопанска цел. Справките се извършват от потребителите на услугите, предоставени от ТРРЮЛНЦ. Службите по регистрация не извършват справки и не издават документи за актуално състояние на фирми, съобщава Анецията по вписванията.

"Става дума за технически проблем - изгорели дискови устройства. Последните 6-7 дни се работи постоянно за възстановяването на 25 терабайта информация." Това обясни вицепремиерът Томислав Дончев пред Нова тв за проблема с Търговския регистър към Агенцията по вписванията, който е недостъпен от няколко дни и вписването на промени в търговски дружества и юридически лица с нестопанска цел в него е невъзможно.

Не очаквайте да ви успокоявам. Това е изключително сериозна ситуация и никой не би трябвало да я подценява, заяви вицепремиерът. Не може да се говори за загуба на информация. Абсолютно невъзможно е тя да се манипулира или някой да се възползва от нея, успокои Дончев. 

Две са основните задачи - възстановяване на дейността на регистъра и да се установи кой е виновен. Въпреки че става въпрос за технически проблем, допускаме някой да не си е свършил достатъчно добре работата. Това не е единственият архив в държавата. Имаме наредби как трябва да се съхранява подобна информация.

На днешното заседание на МС премиерът поиска от Томислав Дончев да има надзор, както при строителството. Фирмите с най-ниски цени предлагат най-калпави дискове, заяви той. До 10 дни ще ви предложа решение на Министерски съвет, с което създаваме държавно хранилище. В него всеки регистър трябва да представя копие от информацията, обявивицепремиерът Томислав Дончев в началото на заседанието на правителството. 

"Няма да кажа къде ще бъде, но и технически и нормативно ще уредим това, за да препятстваме бъдещи подобни кризи", обяви той, имайки предвид срива в търговския регистър. Според Дончев, ситуацията с него показва и колко е крехка и уязвима цялата тази миграция към система от типа на електронното управление. Всяка една техническа криза може да прерасне в икономическа, в търговска, в каква ли не друга. Съжалявам да го кажа, но суровата истина е, че отсега нататък, ако не искаме подобни кризи, ще трябва да отделяме повече пари, включително и за киберсигурност."

Премиерът Бойко Бориосов поясни, че всъщност ще се прави склад за електронни данни. "Много важно е, Дончев, като го правите това, да има и надзор, защото в строителството имаме надзор, който контролира, при изграждането на електронните системи няма надзор. Това трябва да го отрегулираме, защото фирмите, които участват с най-ниските цени в последствие слагат и най-калпавите дискове. Така че да се направи надзор, който да следи и този процес", поръча Борисов. 

 

 

 

 

 

 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg