EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Ще се строи газопровод East Med

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Ще се строи газопровод East Med

mail18:00 | 07.12.2017прегледи 10434 коментарикоментари 0


Представители на Кипър, Гърция, Израел и Италия подписаха в Никозия меморандум за сътрудничество във връзка с изграждането на газопровода East Med, предаде Асошиейтед прес.
Проектът предвижда природен газ да бъде пренасян от находищата в Източното Средиземноморие до Европа през остров Крит и континенталната част на Гърция.
От проучванията се вижда, че газопроводът е най-конкурентният избор за пренос на синьо гориво от Източното Средиземноморие до европейските пазари, каза пред кипърското издание на в. "Катимерини" гръцкият министър на енергетиката Йоргос Статакис. Той окачестви подписания меморандум като "голяма стъпка напред" по проект, който според Атина е "от стратегическа важност за Европа".
Израелският министър на енергетиката Ювал Стейниц отбеляза, че проектът е "реалистичен" и може да помогне за осигуряване на енергийното бъдеще на Европа. По думите му строителството може да отнеме 6-7 години, но страните участнички "са сериозни, че ще се случи". Строителството на газопровода се изчислява на 6,2 млрд. евро, посочва АП.
По думите на Стейниц значителните залежи, открити в Източното Средиземноморие, сред които израелското находище Левиатан, са само "върхът на айсберга". Той смята, че в кипърски води може да бъде намерен още природен газ.
Италианската енергийна компания Ени, френската Тотал и американската Ексън Мобил търсят залежи на въглеводороди край бреговете на Кипър. Преди две години италианската Ени откри в египетски води най-голямото газово находище в Средиземно море. По думите на израелския енергиен министър проучвания показват, че в израелски води може да бъдат намерени три пъти по-големи количества от откритите до момента един трилион кубични фута природен газ.
Кипърският министър на енергетиката Йоргос Лакотрипис съобщи, че четирите държави ще подпишат следващата година споразумение, в което ще бъдат включени всички технически и икономически аспекти на проекта.
Газопроводът East Med ще има капацитет до 20 млрд. куб. м. газ годишно. Нуждите от газ на Европа се очаква да нарастват ежегодно със 100 млрд. куб. м. до 2030 г., посочва АП.

 

 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1045