EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Ще се реформира ли бюджетът на ЕС?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Ще се реформира ли бюджетът на ЕС?

mail11:00 | 11.02.2015прегледи 637 коментарикоментари 0


Възможностите за реформиране на начина, по който се финансира ЕС, предложени от Групата на високо равнище за обществени ресурси, бяха обсъдени по време на заседание на Бюджетната комисия на Европейския парламент в Брюксел. Участие в него взе и вицепремиерът Ивайло Калфин, който е единственият българин в Групата на високо равнище. Разискването продължи повече от два часа при значителен интерес и с изказвания на представители от всички парламентарни групи.

Повод за срещата беше първият междинен доклад на Групата, публикуван официално през декември 2014 г. В него са включени, както предложението за нови източници на финансиране, така и анализ на политическите и институционалните предизвикателства, довели до неуспеха на направените досега няколко опита за промени във финансирането.

Групата на високо равнище за обществени ресурси беше сформирана в началото на февруари 2014 г. и има за цел да проучи възможностите за реформиране на финансирането на ЕС, което към момента се състои главно от национални вноски. Темата се оказа сред един от най-спорните въпроси в преговорите между Парламента и страните-членки за дългосрочния бюджет от 2014 до 2020 г. и това наложи търсене на нови алтернативи от страна на ЕС.

Участници в Групата са подбрани представители на трите основни институции, които участват в процедурата по определяне на бюджета – Европейската комисия, Парламентът и Съветът на ЕС. Председател й е бившият министър-председател на Италия Марио Монти. Представители на Европейския парламент за пълния й мандат, са българският вицепремиер Ивайло Калфин, Ален Ламасур (ЕНП, Франция), евродепутат, бивш министър и председател на Комисията по бюджети в ЕП и Ги Верховщат (Либерали Белгия), председател на Парламентарната група на АЛДЕ и бивш министър-председател на Белгия.

Заключенията на Групата ще бъдат публикувани през 2016 г. и ще бъдат използвани от Европейската комисия при междинния преглед на дългосрочния бюджет на ЕС до 2020 г. Европейският парламент настоява за система, която е по-малко сложна и по-независима от националните бюджети, тъй като в последните години сблъсъкът на разнопосочни национални интереси прави все по-трудно достигането на компромис по бюджетни въпроси. Всяко предложение за реформиране на начина на финансиране обаче трябва да получи единодушно съгласие от страните-членки./МТСП
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg