EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Ще се пуши ли в тоалетната, според законодателя?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Ще се пуши ли в тоалетната, според законодателя?

mail15:30 | 27.04.2010прегледи 1055 коментарикоментари 0



Спорът „за” и „против” тютюнопушенето в заведения, който се води от няколко месеца у нас, е емоционален и засенчва съществените, реални проблеми и недостатъци във внесените на първо четене промени, твърди депутатът Николай Пехливанов. Предложението предвижда в заведения до 100 кв. м. собственикът сам да преценява дали там ще се пуши или не. Така в тези заведения няма да има задължение да има маси за непушачи, а собствениците на по-големи заведения ще са длъжни да осигурят отделни помещения за пушачи, като местата за непушачи трябва да преобладават.
Предложените разпоредби обаче поставят ограничения на база „квадратура” вместо на база „брой места”.  Създаването на разпоредба в зависимост от площта на заведението е норма, непозната, както за собствениците на заведения, така и за контролните и лицензионни органи като РИОКОЗ. Лицензирането, категоризацията, проектирането на всички заведения се извършва на база „брой места” - единственият съществуващ до момента и справедлив критерий, смята Пехливанов.
„Как да тълкуваме „заведения с квадратура над 100 кв.м.”, пита депутатът. „Тоалетната, кухнята и складови помещения влизат ли в измерваната квадратура и попадат ли в онези повече от 50%, определени за непушачи? В този си вид, промяната освобождава от тютюнев дим единствено тоалетната и забранява на главния готвач да пуши на работното си място, защото в заведение от 101 кв.м. близо 40% са отделени за сервизни помещения.”, допълва Пехливанов.
Проблемът с внесените предложения обаче не се изчерпва дотук. Формулирани по този начин, текстовете създават нелоялна конкуренция между собствениците на заведения, което е недопустимо. Законът няма да заработи ефективно, защото контролните органи не могат и няма да ходят на проверки с рулетки и на практика почти навсякъде ще се пуши. Според депутата въвеждането на високо платен лиценз, позволяващ тютюнопушенето във всяко заведение, ще бъде най-ефективното решение на проблема. Така тютюнопушенето ще бъде силно ограничено и същевременно няма да има негативни последствия върху българската икономика. 
„Ако искаме работеща антикризисна мярка, то ни е нужен механизъм, който да запази свободната конкуренция и да вкара пари в хазната.”,споделя той. „Редно е да запазим сега съществуващите забранителни разпоредби и да добавим един член, който позволява на собствениците на заведения да искат от Министерство на здравеопазването или друг контролиращ орган лиценз за тютюнопушене. Таксата трябва да бъде сериозна и да се заплаща на брой места, което гарантира лесен контрол и реални приходи в хазната.”
Предложението на депутата ще бъде направено при обсъждането на промените в пленарна зала.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4068