EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Ще се прекратят договорите с американските ТЕЦ

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Ще се прекратят договорите с американските ТЕЦ

mail07:00 | 18.07.2018прегледи 3609 коментарикоментари 0


Конкретните разговори между правителството и двете американски централи от комплекса "Марица Изток" за прекратяване на дългосрочните им договори могат да започнат до няколко месеца. В интервю за предаването "Преди всички" на БНР изпълнителният директор на "Ей И Ес (AES) България" Иван Цанков каза, че компанията му е съгласна с предложената от правителството методология, но има разминаване за сумите, които трябва да бъдат изплатени като компенсация за предсрочното разваляне на договорите.

"По отношение на методиката за изчисление на компенсацията, нямаме съществени разминаване с правителството. Имаме коментари по всички детайли, които съпътстват изчисленията", посочи Цанков и допълни, че са предложили схема, по която биха били гарантирани интересите на заинтересованите страни:

"Предложихме решение, което ще осигури електричеството в България за период поне за следващите 10 години и на голяма част от работните места в мините. Всички тези интереси на различни групи от обществото ще бъдат гарантирани чрез предложението, което върнахме обратно към правителството". 

"Най-важното е това, че предложенията и всички разговори, които очакваме да се водят и занапред, трябва да бъдат фокусирани върху удължаване работата и експлоатацията на нашия ТЕЦ в интерес на всички български потребители, на инвеститорите, на българската държава - решение, което в крайна сметка било прието от ЕК, както е било в Полша", категоричен е Иван Цанков и добави:

"Ако се стигне до приемливо решение в разговорите за двете страни и текущият договор бъде прекратен срещу заплащането на компенсация на инвеститора, това означава, че договорът ще бъде прекратен по взаимно съгласие между страните и съществуващите параметри и задължения в него ще бъдат невалидни след неговото прекратяване. Това е коренно различно от неустойките по съществуващия договор. Разговори за компенсация, но не компенсация по текущия договор, а компенсация съгласно механизма на ЕК за невъзстановяеми разходи. Ако тази компенсация е справедлива и устройва и двете страни, на базата на нея прекратяване на съществуващия търговски договор с всичките му клаузи".

Банките-кредитори са информиране за процеса, каза Цанков и добави, че очаква в следващите няколко месеца да започнат същинските разговори. По думите му каквото и решение да се намери, то трябва да бъде одобрено от ЕК.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4097