EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Ще поскъпне ли брашното?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Ще поскъпне ли брашното?

mail06:25 | 29.09.2014прегледи 7266 коментарикоментари 0


Белослава Петрова, стажант-репортер

Пазарът на брашно в България e стабилен, а дали ще има поскъпване зависи от цената на тока. Това заяви в блиц интервю за Economynews.bg изпълнителният и търговски директор на ГудМилс* България Илия Великов. Компанията е партньор на инициативата на Нестле „Алианс за младежта“ в България, в която 30 български и международни компании обединяват усилията си в борбата с младежката безработица.

Г-н Великов, как оценявате пазара на брашно в България?

zoom_sssИлия Великов: Пазарът на брашно в България е стабилен и се обуславя от спецификите и динамиката на качеството на реколтите през годината, защото реколтите на пшеница в България не са еднакви година спрямо година, което поставя реално предизвикателство към нашия бизнес.

Какво е качеството на брашното?

Брашното, произвеждано от ГудМилс България е с много високо качество, което се доказва и от добрите отзиви от консуматорите. Като цяло мога да кажа, че качеството на брашното в България е добро, защото брашното по своя характер е такъв продукт, който е почти 100% природен и натурален.

Има ли основания да се очаква поскъпване на брашното?

Всичко зависи от цената на тока. Мелничарството е обвързано с електроенергията и ако има промяна в стойността на електроенергията безспорно това ще се отрази на стойността на брашното, както и на хляба и като цяло върху икономиката.

Какво зърно се преработва във Вашата мелница - българско или вносно, и къде се реализира след това?

Основното преработваното зърно е българско, като много малък процент /под 10%/ е вносната пшеница и тя се използва за производство на т.нар. специализирани брашна т.е. това са брашна за производства, които имат определени характеристики. Реализират се основно в България, а около 15% от нашето производство е експорт.

Използва ли се в продукти на Нестле?

Да, разбира се, ние сме един от основните доставчици на Нестле, като през годините сме изградили едно дълготрайно партньорство, което наистина е обосновано на параметрите на качество както на брашното, така и на самото му производство. Нестле е компания, която има високи изисквания към качеството на крайния продукт, но и към процеса на неговото произвеждане т.е. максимално да се гарантира безопасността на крайния продукт.

От какви кадри имате нужда?

От млади и амбициозни специалисти от сегмента на хранително-вкусовата и химическата промишленост, защото за получаването на доброто брашно се изискват много сериозни анализи. Млади хора ще се назначават във всички отдели – производство, лаборатория, администрация и търговки отдел. В зависимост от резултатите и продуктивността на младежите, бихме продължили професионалните си отношения с тях и след изтичане на инициативата за назначаване на младежи на работа.

* ГудМилс България е една от най-големите и модерни мелници на Балканския полуостров. Въведена е в експлоатация през 1986 г. През май 2009 г. австрийското дружество LLI Euromills, придобива 100% от капитала на дружеството. Компанията е лидер на пазара на брашно в България.
 


Тагове: брашно, пазар, цена
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg