EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Ще падне ли таванът на пенсиите?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Ще падне ли таванът на пенсиите?

mail07:05 | 27.09.2018прегледи 835 коментарикоментари 0


Ще падне ли таванът на пенсиите? Според социалния министър Бисер Петков въпросът има не само финансова, но и морална страна.  В социалната комисия на парламента този въпрос бе дискутиран с представители на различни организации.

Министърът припомни, че в КСО е записано, че таванът пада за новоотпуснатите пенсии от началото на 2019 година и се запазва, или по-скоро се повишава, нивото за отпуснатите до края на тази година. Това е норма, която беше приета през 2015 година и предстои да влезе в сила в началото на 2019 година.

За старите таванът ще се увеличи от 910 на 1040 лева. За новоотпуснатите от 2019 година няма да има таван. В момента таванът на пенсията за възраст и стаж е 910 лева и се получава 52 360 пенсионери.

Противниците да се вдига таванът за всички пенсионери, е в изчисленията, т.е. дали са били правилно и коректно изчислени пенсиите преди 1997 година. когато не е воден регистър на осигурените. Техният аргумент е, че през годините са разкривани различни опити за измама чрез представяне на неверни документи, удостоверяващи стаж и възнаграждения, а и много са останали неразкрити.

В сега действащия КСО е записано, че от началото на 2019 година таванът за новоотпуснатите пенсии се премахва. Това обаче се оказа своеобразна бариера и от НОИ отчитат значително намалява подаването на документи за пенсиониране от хора с високи осигурителни доходи. И това е нормално, след като може да се изчака примерно половин година, че дори и цяла.

Освен това, за вече опуснатите пенсии с таван, от 1 юли догодина горната граница се увеличава от 910 на 1040 лева, което според пенсионерски организации е несправедливо. Освен тона минималната пенсия за осигурителен стаж ще се увеличи с 4.6%, което ще се отрази и на всички пенсии.

Според разчети на КТ „Подкрепа", след 1 юли 2019 година, когато всички пенсии отново ще бъдат индексирани по т. нар. швейцарско правило, на получаващите сегашния таван пенсиите ще бъдат увеличени със 130 лева, до 1040 лева. По този начин около 25 000 души ще получат действителния си размер и за тях реално няма да има вече таван, но за останалите - малко над 27 000, ще остане да действа ограничението за горната граница.

Първоначалната идея на социалното ведомства, припомня Инфосток, беше да се започне с новоотпуснатите пенсии, но по настояване на пенсионерските сдружения, се е наложила промяната, и вече се предлага таванът за максималния размер на пенсиите да засегни и пенсионерите, които са били ощетени през годините.

Бившият социален министър Иван Нейков е категоричен, че таванът трябва да отпадне за всички. В интервю за bTV преди време, той каза, че за онези около 27 000 души, за които ще продължи да действа таванът, необходимият финансов ресурс е пренебрежимо малък.

По закон, таванът на пенсиите пада от 1 януари 2019 г., а за отпуснатите през 2018 г. пенсии се предвижда преизчисляване по ново съотношение - 40% от максималния осигурителен доход или 1040 лв. Това обясни за БНТ1 д-р Хасан Адемов – председател на Комисията по труда, социалната и демографската политика в НС.

"Има внесена петиция до председателя на НС Цвета Караянчева, в която са събрани подписи с искане за отпадане на тавана не само за новоотпуснати пенсии, а за всички с ограничен размер, те са около 65 000, по информация на НОИ. За да се случи това, са необходими допълнителни 155 млн. лв", каза още той.

Проблемът не е във финансовия ресурс, а че хората с ограничен таван на пенсиите се чувстват дискриминирани. Трябва да проведем една дискусия и да дадем публичност на техните искания, за да може да се вземе решение, допълни д-р Адемов.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg