EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Ще останат ли Холандия и Чехия в ЕС?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Ще останат ли Холандия и Чехия в ЕС?

mail10:05 | 25.02.2016прегледи 1092 коментарикоментари 0


Според социологическо проучване в Холандия по-голямата част от гласоподавателите на страната искат провеждане на референдум за решаването на по-нататъшната им съдба в ЕС. Същевременно заместник-председателят на евроскептичната партия „Юкип“ Пол Нътъл заяви, че това за него не е изненада. „Все повече и повече хора в ЕС разбират, че са част от политически проект, който се проваля и все повече и повече хора разбират, че ще са по-добре извън него“, добави той.
Междувременно председателят на ЕК  Жан-Клод Юнкер предупреди холандците да не превръщат скорошния референдум в страната си за споразумението между ЕС и Украйна във „вот за Европа“. На 6 април в страната ще се проведе референдум относно споразумението за асоциация между Брюксел и Киев.

Премиерът на Чехия Бохуслав Соботка изрази мнение, че ако Великобритания излезе от ЕС, то в Чехия може също да започнат подобни дебати, предаде Polskie Radio.  „Последствията действително може да са огромни“, подчерта той. По думите му, излизането на Чехия от ЕС ще означава големи загуби в икономиката и сигурността, както и преминаване в сферата на влияние на Русия.  „Това би било пълно отричане на хода на събитията след 1989 година“, допълва той.

Великобритания е дълбоко евроскептична, но гласоподавателите най-вероятно ще решат да останат в ЕС по време на юнския референдум, показват редица социологически проучвания, цитирани от британския вестник The Independent.
Националният център за социологически изследвания е открил, че две трети от електората е недоволен от настоящите условия по членството на Великобритания в ЕС. Но на въпроса дали ще е по-добре да напуснат или останат, 60% са на мнение, че страната трябва да остане, срещу 30% на обратното мнение и 10% колебаещи се. Това означава, че за да може евроскептицизмът да прерастен в напускане, то гласуващите трябва да бъдат убедени в икономическата му целесъобразност, а те в момента те не са.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg