EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Ще има ли София Завод за изгаряне на отпадъци?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Ще има ли София Завод за изгаряне на отпадъци?

mail14:05 | 25.07.2017прегледи 9469 коментарикоментари 0


Столичен общински съвет даде карт бланш на Столична община и задлъжнялата Топлофикация София да кандидатстват за европейски средства, за да построят завод за изгаряне на софийския боклук. Столична администрация не предостави изследвания и анализи относно икономическата, социална и екологична необходимост и рентабилност от изгарянето на отпадъците, които следва да водят общинските съветници при взимането на решения засягащи софиянци за следващите 30 години, коментира от Екологично сдружение „За Земята“.

Инсталацията за изгаряне на отпадъци, планирана за площадката на ТЕЦ София, е замислена в далечната 2007 г., но от 2008 г. в ЕС е в сила задължението най-късно до 2020 г. да се рециклират най-малко 50% от битовите отпадъци. Тази година се очаква тази цел да се повиши на 60-65 % до 2030 г. София като лидер в опазването на околната среда няма начин да постигне това, тъй като изгарянето на отпадъците означава, че всички ще сме заети да доставяме отпадъци за завода, а разделното събиране и рециклиране се отлага с още 30 години.

Инсталацията е фаза 3 от Системата за интегрирано управление на отпадъците на София, система, зад която стоят близо 650 млн. лв. инвестиционни разходи за данъкоплатците, която я прави една от най-скъпите в Европа. Изгарянето на отпадъците е черешката на тази система, след което остават над 25% (36 000 тона годишно) пепел и шлака, които трябва да бъдат депонирани. Част от тази пепел (22 тона на ден) е токсична и трябва да се депонира чак в Германия, тъй като в България няма изградено депо за опасни отпадъци, което да я поеме. Това значително повишава разходите и риска от транспортни инциденти, смятат еколозите.

В допълнение, изгарянето на отпадъци ще бъде нов постоянен източник на фини и ултрафини прахови частици, диоксини, фурани и други замърсители, във вече замърсения въздух на София. Въздух, заради който на 5 април 2017 г. Европейският съд осъди България за „систематичното и постоянно неспазване от 2007 г. до 2014 г. включително както на годишните, така и на дневните пределно допустими стойности, приложими за концентрациите на ПЧ10“.

През 2007 г. екологично сдружение „За Земята" предложи да се преработи проекта и да се наблегне на разделно събиране и рециклиране на поне 50% от отпадъците в София. През май 2017 г. ЕС еколозите представиха публично пред представители на общини, бизнеса и служители на СО нова визия управление на отпадъците — как с много по-малко средства в София може да се реализира действително работещо разделно събиране и да се постигнат целите без да се горят отпадъците.

За сравнение в Парма, Италия събират близо 80% от отпадъците си разделно, в Милано- 54%, а словенската столица Любляна и Зелена столица на Европа за 2016 г., разделя над 60% от отпадъците си и се отказа от строежа на инсинератор.

 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg