EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Ще има ли рецесия в САЩ?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Ще има ли рецесия в САЩ?

mail18:30 | 29.08.2019прегледи 662 коментарикоментари 0


Опасността от потенциална рецесия в САЩ е най-голямото притеснение на инвеститорите в момента, тъй като Вашингтон и Пекин продължават търговския спор помежду си, пише CNBC. "Вероятността за настъпване на рецесия в САЩ през следващите 12 месеца се е повишила от 25% до 40%“, заяви Клайв МакДонъл, главен стратег в Standard Chartered Private Bank.

Миналата седмица Китайското министерство на финансите заяви, че ще наложи тарифи за допълнителен внос на стойност 75 милиарда долара за американски стоки, които трябва да влязат в сила на две етапа - на 1 септември и 15 декември.

Администрацията на Доналд Тръмп също обяви, че някои тарифи за китайския внос ще влязат в сила на 1 септември, а други - в средата на декември.

"Ефектът на всички тези непрекъснати трептения по отношение на тарифите определено повишава риска, че САЩ вървят към рецесия“, казва МакДонъл. 

Експертът отбелязва, че на фона на ескалиращата несигурност инвеститорите предпочитат да вложат парите си в злато.

"Златото беше актив, от който се отклонихме в продължение на много години, но миналия месец статусът му беше повишен, което е отражение на нарастващата тревожност и повишена несигурност на пазара", каза МакДонъл.

Toй прави аналогия между котировките на благородния метал и рисковете от рецесия в САЩ.

"През август цената на златото надхвърли бариерата от 1 500 долара за унция. Ако цената надвиши 2 000 долара за унция, тогава не бих се учудил, ако САЩ се плъзгат към рецесия“, каза МакДонъл.

Към момента златото се търгува при нива от над 1 540 долара за унция, а според редица анализатори поскъпването му може да продължи към следващата психологическа граница от 1 600 долара за унция.

Основните причини за поскъпването на "жълтия метал" са две. На първо място политическата несигурност, следствие на търговската война - която кара инвеститорите да се насочват към "спасителното злато" и на второ място - покупките от страна на централните банки по света.

Фючърсите на златото достигнаха до ниво от 1 565 долара за унция, което е най-високо ниво от 2013-та година насам./ Инфосток


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg