EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Ще има ли недостиг на петрол?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Ще има ли недостиг на петрол?

mail11:38 | 13.02.2017прегледи 1345 коментарикоментари 0


Международната агенция по енергетика (MAE) прогнозира по-силно от очакваното търсене на петрол в глобален план през настоящата година и в същото време отбеляза, че споразумението между ОПЕК и някои други водещи производители е довело до рязко намаляване на добивите през януари с 1,5 млн. барела на ден.

В своя редовен месечен доклад базираната в Париж важна енергийна организация прогнозира нарастване на търсенето на петрол в световен план през 2017-а година с 1,4 млн. барела дневно при предишна прогноза за повишение с 1,3 млн. барела.

Според МАЕ глобалното петролопроизводство през януари се е свило с цели 1,5 млн. барела на ден в резултат на постигнатото в края на миналата година споразумение за ограничаване на производството, целящо да ускори процеса по ребалансиране на пазара на ценното гориво.

Страните - членки на ОПЕК са съкратили в началото на годината производството си с 1 млн. барела на ден до 32,06 млн. барела дневно, изпълнявайки на 90% поетия ангажимент за съкращаване на добивите през първите шест месеца на 2017-а година. От останалите съкращения за 500 хил. барела най-голям дял има Русия, посочва МАЕ.

Международната агенция по енергетика също така отбелязва, че през последното тримесечие на 2016-а година членовете на ОПЕК са намалили петролните си складови запаси с близо 800 хиляди, като това представлява техен най-солиден спад от три години насам.

Базираната в Париж енергийна организация каза, че ако януарските производствени нива се запазят и занапред, намаленото производство в комбинация с добрия растеж на търсенето би трябвало да помогнат за ограничаване на рекордните петролни стокови излишъци през следващите шест месеца с около 600 хил. барела на ден.

В същото време обаче МАЕ прогнозира, че производството на петрол от страните извън ОПЕК ще нарасне с 400 хил. барела на ден през 2017-а година, като само комбинираният растеж на производството в САЩ, Бразилия и Канада може да достигне 750 хил. барела на ден.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg