EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Ще избегнат ли САЩ съдбата на Гърция?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Ще избегнат ли САЩ съдбата на Гърция?

mail09:00 | 09.08.2011прегледи 815 коментарикоментари 0


Намаляването на рейтинга на САЩ трябваше да се случи много по-рано, коментира Пламен Пейчев, главен дилър в Trader.bg. Корекцията само с едно ниво надолу дори е недостатъчна, като се има предвид бюджетното състояние на страната. През последните два месеца рейтингите на Гърция, Португалия и Ирландия бяха намалени до подинвестиционно ниво Junk /боклук/, а рейтингът на САЩ продължава да бъде неоправдано висок дори и сега. САЩ традиционно разполагат с инвеститорското доверие като страната емитент на световната валута - долара. Години наред страната се финансираше евтино от пазарите и вземаше заеми като пласираше дългови книжа, с които да посреща текущите си задължения. Практиката със заемите обаче не може да продължава вечно. Рано или късно някой трябва да плати сметката. Или трябва да се повишат приходите в бюджета или трябва да се намалят разходите. Ако не се направи нито едното, нито другото, то след няколко години САЩ ще бъдат следващата Гърция.
Според Пламен Пейчев има няколко варианта, чрез които да се реши въпросът:
1.По-големи данъци – това не е добро решение, тъй като ще натоварят бизнеса и домакинствата и ще станат непосилни.
2.По-ниски военни разходи за въоръжение и отбрана – съвсем възможни са, но тук има много големи интереси и трудно ще се стигне до такова решение.
3.Обезценка на долара - плавната обезценка на долара ще намали относително размера на дълга на САЩ и това е най-лесното решение. Това ще спомогне за повишаване на конкурентоспособността на американския бизнес. Кредиторите на САЩ няма да бъдат доволни, но това е друга тема.
Предстоят интересни години, в които очите на финансовия свят ще гледат много внимателно какво се случва в САЩ.
В петък, 5 август, след затварянето на финансовите пазари най-голямата рейтингова агенция Standard and Poor's намали рейтинга на страната от ААА до АА+. Това доведе днес сутринта до рекордно поскъпване на златото до 1716 долара за тройунция. Традиционно златото поскъпва когато има страх от инфлация и обезценка на парите. Щатската валута не поевтиня много спрямо еврото, понеже еврото също е под натиск. Причината за това е, че Италия също е тръгнала по пътя на Гърция.
Trader.bg е българска платформа за търговия, чрез която от личния си компютър всеки може да търгува на междунароните финансови пазари с валути, злато, петрол, акции и индекси. Платформата предлага търговия със злато, петрол, 170 валутни двойки, 13 индекса от САЩ, Европа и Азия и много акции на компании.

 Материалът не е препоръка за търговия с финансови инструменти.

 


Тагове: САЩ, криза
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4157