EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Щатски прокурори разследват Facebook

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Щатски прокурори разследват Facebook

mail07:40 | 28.10.2019прегледи 844 коментарикоментари 0


Четиридесет и седем генерални щатски прокурори от САЩ обединиха сили през миналата седмица за провеждане на общо антитръстовото разследване срещу водещата социална интернет мрежа Facebook Inc. Генералният прокурор на Ню Йорк Летисия Джеймс заяви, че "компанията FB" може би е изложила на риск потребителски данни, намалила е качеството на потребителския избор и е увеличила цената на рекламата". Заедно с експерти по антитръстовото законодателство щатските прокурори проведоха среща в понеделник, за да вземат решение относно възможността за завеждане на съвместно антимонополно дело срещу FB.

Самата Летисия Джеймс започна да обсъжда възможността за подобно съвместно проучване на "Фейсбук" още преди две седмици, а в началото на миналия месец тя заяви, че нейният офис започва щатско разследване както на водещата социална интернет медия, така и на Alphabet Inc.- компанията-майка на "Гугъл" (Google).

Междувременно стана ясно, че Facebook е против по-нататъшното продължаване на проекта Либра, ако новата криптовалута не получи одобрението на американските регулаторни органи и че водещата социална медия би излязла от Асоциацията "Либра" в случай, че другите нейни членове решат да пуснат дигиталната валута преди САЩ да подкрепи подобен ход. Това заяви създателят на социалната мрежа Марк Зукърбърг, но в същото време изтъкна, че се надява да не стане така.

Изказвайки се пред Комисията за финансови услуги на Конгреса на САЩ, Зукърбърг добави, че неговият екип е в контакт с над 30 регулаторни органи по целия свят във връзка с проекта Либра и обеща да предостави по-късно на Конгреса пълният списък на контактуващите по този въпрос регулатори.

Самият Марк Зукърбърг обаче сякаш не успя да адресира пред американския конгрес проблемите, свързани с прането на пари по отношението на криптовалутата Либра.

Той повтори, че компанията, която ръководи, е "ангажирана да получи всички одобрения преди пускането на Либра в САЩ и във всяка една друга държава".

На въпрос защо проектът "Либра" е бил изоставен от редица "стабилни партньори", включително от компании като MasterCard и Visa, Зукърбърг заяви, че би било по-добре този въпрос да се зададе на потенциалните партньори. Според него тези компании преразглеждат тяхното участие, тъй като проектът е "рисков" и е подложен на "голям контрол".

Зукърбърг се опита и донякъде се провали в опитите да облекчи опасенията на конгресмените по въпроса с изпирането на пари, след като те определиха новата дигитална валута като "перфектно средство за пране на пари". Един от конгресмените отбеляза, че не е възможно да има силна система против прането на пари и в същото време анонимни собственици на финансови портфейли с Либра, на което Зукърбърг отговори, че Либра ще прилага "същите стандарти" срещу прането на пари, както всяка друга "система от световна класа".


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg