EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Щастлива фаза за амароне

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Щастлива фаза за амароне

mail13:10 | 13.02.2012прегледи 673 коментарикоментари 0


Николета Дикова, Divino
Италианците имат своята anteprima, както в Бордо всяка пролет задължително се шуми около en primeurs (преглед на текущата реколта). Антеприма буквално значи “предварителен поглед” и по същество е точно това – предварително запознаване на медии и винени фенове с реколтата, която предстои да излезе на пазара. В случая с амароне, това ще бъде реколта 2008, а защо, ще разберете по-долу.
Събитието
В последните почивни дни на януари (28 и 29), Palazzo della Gran Guardia във Верона беше домакин на официалното представяне на текущата за амароне реколта 2008. Виното-символ на енологичния връх в областта Венето задължително отлежава минимум две години в бъчва и поне още шест месеца в бутилка преди да излезе на пазара.
На форума, предхождащ дегустациите, бяха изнесени данни, които увериха журналистите, че амароне навлиза в една “щастлива” и възходяща фаза със стабилни и престижни позиции на международните пазари. Или казано простичко амароне днес се представя на света в своята по-зряла форма, резултат от действително дългогодишни усилия и инвестиции, здрава и солидна маркетингова стратегия.
Амароне Superstar или кой пие амароне
По пътя си към успеха амароне не се спира дори пред вратите на Белия Дом, ни иформира ежедневникът Il Corriere della Sera. Според изданието амароне е едно от любимите вина на Обама и често гостува на масата на президентските вечери.
Според Франческо Бонфио от съюза на италианските енотеки Vinarius, типичният консуматор на амароне е „чужденец, мъж на възраст между 35 и 50 години”. Но се оказва, че амароне е предпочитано и от дамите, въпреки високия си градус. Според Бонфио тайната на успеха му се крие в това, че то е „лесно разбираемо дори за любители без голям дегустационен опит. Към това се добавя и престижното име на апелацията, което прави виното идеално за специален подарък”. В потвърждение идват и думите на Антонело Майета, президентът на Италианската aсоциация на сомелиерите, че чарът му се крие в неговата мекота и елегантност. “То е модерно вино, което обаче е отвъд модата”, смята още той.
Реколта 2008 - техническата гледна точка
Реколта 2008 във Валполичела е жадуваното завръщане към един по-нормален вегетативен период, за облекчение и радост на местните винопроизводители. След няколко последователни много топли години с ранен гроздобер, реколта 2008 идва в оптимален синхрон с природните цикли и гроздоберът започва на 22 септември. Но 2008 във Валполичела ще се запомни и с една трудна, влажна и дъждовна пролет, особено в месеците април и юни. Лятото се запазва сравнително прохладно, без жеги и в резултат - без прегаряния. Есента е прекрасна, топла и суха и дава възможност за оптимално узряване на плода, както и за натрупване на ароматни компоненти. Най-добри резултати са регистрирани със сортът корвина.
Заключението
Реколта 2008 амароне са вина с високо качество, добре направени, някак уверени в себе си. По-хармонични и мъдри, преодолeли фазата на хиперконцентрацията от младежкия си период, предстaвящи се днес с един нов имидж - по-зрял, по-фин и софистициран. Или както накрая си помислих в заключение, когато дъбът се оттегля, тероарът притегля. Забелязвам с удоволствие тенденцията все повече производители на амароне да предпочитат големите бъчви пред бариците и в резултат произходът не е замаскиран от тежки дъбови нотки. Всяка долина дава своя индивидуален подпис на виното, много по-отчетлив, в сравнение с десетина години назад.
Тоест амароне 2008 е с нов дрес-код – елегантност и тероар.
Моите фаворити
Две бяха вината, които силно ме впечатлиха на дегустациите: тези на Ca’ La Bionda и на Corte Sant’Alda. И двете са малки семейни изби.
Най-вълнуващо за мен беше Amarone Ravazzol на Ca’ La Bionda, наречено на едноименното лозе, определено от големия Джузепе Куинтарели (“папата” на вината от Валполичела) като “най-доброто място за Амароне”. Лозето Ravazzol е истинско Grand Cru за амароне, разположено на едноименния хълм на надморска височина между 200 и 300 метра, със сложни многопластови глинесто-варовикови почви, каменисти и богати на минерали. Възрастта на лозите е над 60 години и придава на виното дълбочина и комлексност.
Amarone Ravazzol 2008 е епично вино, дълбоко и тържествено, минерално, фино и многопластово. Вино-симфония, вино-триумф, все още много младо за пиене, но с енергията на породист кон, нетърпелив да се състезава или с една дума - вълнуващо.
Също толкова приятна беше срещата с неговия автор - Алесандро Кастелани, наследник на семейна изба с над стогодишна традиция. Мъж на действието, не на думите, Алесандро (за разлика от повечето италианци) не владее изкуството на сладкодумието, но усмивката му е честна и открита. Говори малко и отваря бутилките с ръце на истиски vigneron. Ръце, които знаят как да докосват земята. За разлика от повечето производители, вместо със сако и вратовръзка, той е облечен като за лозето. Виното му също е с небрежен, непретенциозен етикет. Това, което има значение е вътре в бутилката. Наистина това важи не само за вината.
Сребърен медал за Amarone Corte Sant’Alda. Малка семейна изба ориентирана към биодинамиката, ръководена от енергичната Маринела Камерани. Дълбоко повлияна от Рудолф Щайнер и неговото антропософско учение, Маринела прави в своята винарна емоционални вина с индивидуален характер. Философията на Corte Sant’Alda се базира на “серия от елементи, съвест и репродуктивни сили, които правят едно земеделско стопанство единствено и неповторимо”, смята тя. Маринела обяснява, че за нея лозето и избата са неделима част от нейната човешка същност. "Избата e мой дом, в прекия и в преносния смисъл. Това е домът, където живея с моето семейство”. За нея правенето на вино е “една история, която се развива и върви напред, преплитайки се с тази на моя живот... или по-точно със смисъла, който искам да му дам”.
С усещането за светлина, която вдъхновените думи на Маринела Камерани оставиха в мен и с вкуса на прекрасното амароне, си вземам довиждане с Верона, с една последна вечерна разходка на Пиаца деле Ербе. Никога досега градът не ми се e виждал толкова загадъчен и красив. Дали заради вината от реколта 2008 не зная, но онази вечер светът ми се видя по-смислен и хубав.
 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg