EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Шумен утвърди областна здравна карта

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Шумен утвърди областна здравна карта

mail10:10 | 23.02.2018прегледи 5801 коментарикоментари 0


Комисия с председател областният управител проф. Стефан Желев утвърди Областна здравна карта на област Шумен. Документът е подготвен на базата на методика за изготвяне на Областна здравна карта, чрез която се определят и планират на териториален принцип потребностите на населението от достъпна болнична и извънболнична медицинска помощ, съобщават от пресцентъра на областната администрация.
"Данните за възрастовата структура на населението на областта сочат, че то остарява, като намалява относителния дял на младите генерации (деца и работоспособно население) и се увеличава относителния дял на възрастното население. Анализът на основните причини за починалите и заболеваемостта сред населението показва водещата роля на хроничните неинфекциозни болести и най-вече на болестите на органите на кръвообращението, болестите на дихателната система и онкологичните заболявания, като се увеличават потребностите на населението от медицинско обслужване и лекарства, свързани с лечението им", е казала д-р Пепа Калоянова - директор на Регионалната здравна инспекция.
Областната комисия е приела процентът за изчисляване на необходимия брой легла за интензивно лечение да бъде шест, при което се получава необходимост от 47 легла за интензивно лечение при налични в момента 22. След като са се взели под внимание здравно-демографските показатели - ниска раждаемост и застаряващо население, останалите легла за активно лечение са разпределени в четири основни групи - терапевтични, педиатрични, хирургични и акушеро-гинекологични легла, при всяка от която е отчетено, че има недостиг на легла.
При оценка на потребностите от спешна медицинска помощ, според областната комисия създадената система от седем филиала на ЦСМП гарантира на цялото население на област Шумен своевременност и равенство на достъпа до спешна медицинска помощ.
За общопрактикуващите лекари е направено предложение те да са 115, при работещи 94, а за лекари по дентална медицина -175, при работещи 128 .


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 3888