EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Шувалов:Кризата в Русия е много тежка

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Шувалов:Кризата в Русия е много тежка

mail08:35 | 24.01.2015прегледи 1449 коментарикоментари 0


Сегашната икономическа криза в Русия е по-тежка, отколкото кризата през 2008-2009 година, заяви в Давос първият вицепремиер Игор Шувалов, цитиран от Франс прес и ТАСС. В същото време той изтъкна, че санкциите във връзка с украинската криза ще позволят да се ускори приемането на структурни реформи. По думите му сегашната ситуация е трудна и тя ще се влошава още повече.
Шувалов предупреди, че Русия трябва да се готви за безработица.
През 2009 година Русия преживя в контекста на световната финансова криза спад на БВП със 7,9%, но още през 2010 година се върна към растеж от 4%.
Властите предвиждат за 2015 година в резултат на западните санкции заради украинската криза и спада на цените на петрола в страната да настъпи рецесия до -5%, ако черното злато запази сегашните си цени.
На дискусията в Давос Шувалов отбеляза, че Русия е започнала да развива сътрудничеството си с Китай и източните страни дълго преди обтягането на отношенията със западните партньори, посочва ТАСС.
От своя страна бившият руски министър на финансите Алексей Кудрин изтъкна на форума в Давос, че санкциите са изиграли "важна роля" за затрудненията на Русия. Той прогнозира, че тази година изтичането на капитали може да достигне 100 милиарда долара след рекордните за миналата година над 150 милиарда долара. Ако санкциите бъдат засилени, това ще понижи с 50% ефективността на антикризисните мерки, обсъждани в момента, предупреди бившият финансов министър.
Тогава Шувалов призна, че санкциите са "разрушителни", но според него Русия трябва да се опита да извлече полза от тях. Кудрин отбеляза също така, че руските държавни корпорации не са се справили със задачата за създаване на иновационна икономика и че направеното от тях е 20 пъти по-малко, отколкото е нужно за конкурентоспособността на Русия.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 987